8 років тому у рідному місті Насалика вшанували кохану дружину турецького султана

Анастасія Гаврилівна Лісовська (народилася десь приблизно 1506 р. - 1562 р.) була дочкою священика Гаврила Лісовського з Рогатина - невеликого містечка на Західній Україні, що південно-західніше Тернополя. У XVI столітті ця територія належала Речі Посполитій і постійно піддавалася спустошливим нападам кримських татар. Під час одного з них влітку 1522 року юна дочка священнослужителя попалася загону людоловів. Легенда свідчить, що нещастя сталося напередодні весілля Анастасії.

Спочатку полонянка потрапила до Криму - це звичайний шлях всіх невільниць. Цінний «живий товар» татари не гнали пішки через степ, а під пильною охороною везли на конях, навіть не зв´язуючи руки, щоб не попсувати вірьовками ніжну дівочу шкіру. Вражені красою полонянки кримчаки вирішили відправити дівчину до Стамбулу, сподіваючись вигідно продати її на одному з найбільших невільничих ринків мусульманського Сходу.

Сорок років була Роксолана дружиною Сулеймана Прекрасного. Вона довго і вміло формувала собі славу покровительки мистецтв і найосвіченішої жінки мусульманського Сходу. Померла султанша своєю смертю, залишивши чоловіка вдівцем. Їй вже не вдалося побачити, як її син зійшов на трон, ставши султаном Селімом II. Він володарював у Блискучій Порту після смерті батька всього вісім років - з 1566 по 1574 рік - і, хоча Коран забороняє пити вино, деякі історики стверджують, що він був страшним алкоголіком! Його серце одного разу просто не витримало постійного надмірного вживання алкоголю, а в пам´яті народу він залишився як султан Селим-п’яниця.

Нагадаємо, теперішній міський голова Калуша Ігор Насалик, народився у місті Рогатин.
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини