Михайлу Фіголю 18 жовтня виповнилося б 80 років

Ще в сиву давнину славного Галича тут творили гончарі, яких греки називали „фіголями”. Магнетизм кореневої землі для Михайла Фіголя був абсолютним. Він жив Галичем і як живописець, і як вчений. Мав талант від Бога і добру школу. Закінчив Ленінградський інститут живопису, скульптури та архітектури ім. Рєпіна. Там же згодом захистив кандидатську дисертацію.

На рідному Прикарпатті долучився до найширших аспектів культурно-митецького життя. Мав незаперечний авторитет і як митець, і як організатор. Від 1964 року викладав в Івано-Франківському педінституті, де заснував кафедру образотворчого мистецтва, яка переросла у художньо-графічний (тепер художній) факультет. Виховав не одне покоління митців і вчителів. Був блискучим педагогом і лектором. У 1998 р. захистив докторську дисертацію „Мистецтво Галича 12-14 століть”. У тому ж році відкрив домашню картинну галерею, присвячену 1100-літтю Галича. У 1999 р., незадовго до смерті, став лауреатом обласної премії ім. В. Стефаника.

Михайло Фіголь відомий як художник-монументаліст, живописець, графік, автор епічних історичних полотен, портретів і пейзажів. Завдяки Фіголю-вченому надбанням історії українського мистецтва стали імена Ярослава Пстрака, Осипа Сорохтея та інших. Він є творцем фундаментальної монографії „Мистецтво стародавнього Галича” (1997 р.), над якою працював впродовж двадцяти років.

Помер Михайло Фіголь 25 травня 1999 р. в Івано-Франківську.

Через місяць після смерті Івано-Франківська міська рада ухвалила рышення перейменувати вулицю Долинську, на якій він жив, на вулицю Фіголя.

Ухвалою Вченої ради Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника нещодавно ім"я Михайла Фіголя присвоєно кафедрі образотворчого мистецтва Інституту мистецтв, який є структурним підрозділом університету.

Пам’ять Михайла Фіголя в Івано-Франківську вшановують різними заходами впродовж цього місяця. 18 жовтня, в день 80-літнього ювілею митця, відбудуться науково-практична конференція та вечір пам’яті „Немеркнуча симфонія палітри”.

19 жовтня ряд акцій до ювілею Михайла Фіголя відбудеться в Галичі та Крилосі.
old_editor, 01.01.1970 05:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини