Бензин може подорожчати до 8 грн

Бензин в Україні може подорожчати до 7,8-8 грн. за літр. Такий прогноз озвучив експерт Центру Разумкова Олександр Жолудь. Свій песимізм він пояснює загальною кон'юнктурою на ринку нафти.

За останній тиждень ціни на бензин А-95 в Україні відчутно виросли. Так, за даними НТЦ "Психея", найдорожчий бензин в АР Крим, де за тиждень подорожчав на 4,49% і до кінця досліджуваного періоду коштував 5,842 грн./літр. У Київській області, за даними того ж дослідження, бензин у середньому коштує 5,492 грн./літр.

Виконавчий директор консалтингової компанії UPECO Сергій Куюн в інтерв'ю газеті "Сьогодні" заявив, що приблизно 50% нафтопродуктів Україна імпортує, і в такий спосіб створені передумови для подорожчання А-95 і дизпалива (ДП) до 6 грн. за літр. Але завдяки наявним запасам більш дешевого палива, можливо, удасться відтягнути підвищення цін до 6 грн. на 7-10 днів.

Ще один представник Центру Разумкова Володимир Омельченко підкреслює, що в підвищенні цін на нафтопродукти немає нічого надприродного: ціна нафти у світі постійно збільшується, а недопоставка сировини на українські НПЗ і заміна її імпортними нафтопродуктами ще більше підсилить вплив світової кон'юнктури. Але таки підкреслю: першопричина сформованої ситуації в тому, що українська нафтопереробка малоефективна з економічної і технологічної точки зору, - додав він.

Тим часом, світові ціни на нафту в понеділок знизилися в середньому на 4,5%, оскільки світове співтовариство побоюється збільшення кризи в структурі однієї з найбільших інвестиційних груп США Bear Stearns Cos.

Проте, найближчим часом аналітики чекають нового підвищення цін у зв'язку з такими факторами, як зниження курсу долара, складна геополітична ситуація у світі, а також відмова країн-членів ОПЕК збільшити обсяги видобутку нафти.



За матеріалами Взгляд
old_editor, 18.03.2008 18:10



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини