Протести в Казахстані. У РФ може виникнути спокуса «захистити» російськомовне населення – політолог

У Казахстані протести проти подорожчання газу для автомобілів переросли у Майдан. У старій столиці Алма-Аті відбуваються вуличні бої протестуючих з силами безпеки. Горять поліцейські автівки, на центральній площі - Незалежності – відбувся стихійний нічний мітинг. Візуально все дуже схоже на революційні події у сусідньому Киргизстані, пише у Фейсбуці політолог Володимир Горбач.

За його словами, починалося усе кілька днів тому як банальний соціальний протест проти збільшення вдвічі ціни на автогаз у протилежному - західному місті Актау, колишній Шевченко.

«До чого тут Росія? Дуже просто. У цьому регіоні (Манґистау - колишній Мангишлак) зосереджено основний видобуток нафти і газу Республіки Казахстан. Наскільки мені відомо, метан це супутній продукт нафтовидобутку, отже коштує недорого, його доставляють звідси у російський Оренбург, де зріджують і продають як автогаз назад до Казахстану. Але вже за світовими ринковими цінами! І ціни і сама схема не може подобатися автомобілістам, які там переважно їздять на газу. Вони так прямо і запитують: чому газ, який є природним багатством Казахстану продають громадянам Казахстану за таку високу ціну?» - пише політолог.

Втім, відзначає він, ніякий побутово-економічний протест не призвів би до революційної ситуації, якби вона не визрівала у соціально-політичній сфері.

«Те що відрізняє Казахстан від Киргизстану у цьому плані - практична монополія на владу Нурсултана Назарбаєва і його родинно-кланової правлячої групи. А це політична і економічна еліта нинішнього Казахстану. Нинішні протести, безперечно, носять і антиелітарний характер. "Старий, іди!" - одне з головних гасел протестувальників принаймні у західній частині країни. Власне Назарбаєву іти нікуди. Він фактично творець своєї країни, навіть нову столицю перейменовано на його честь - з Астана (буквально «столиця») на Нур-Султан. Йому вже 81 рік, 30 років при владі. От вам і благополучний Казахстан. От вам стабільна автократія», - пише Горбач.

За його словами, нинішній президент Токаєв при живому Назарбаєві не сприймається як самостійна фігура, але він вже оголосив надзвичайний стан у Мангистауській області і Алма-Аті. І комендантську годину. У своєму зверненні до народу він також згадав про внутрішні і зовнішні причини нинішніх подій.

«Пишуть, що війська перекидаються з Північного Казахстану на Південь. У Кремля може з'явитися спокуса скористатися цим для "захисту російськомовного населення" Північного Казахстану, який на Московії вже називають «Південним Сибіром», - відзначив політолог.

Леся, 05.01.2022 08:45



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини