Івано-Франківська міськрада просить Кабмін забезпечити мешканців Прикарпаття достатньою кількістю вакцин проти COVID-19

Депутати Івано-Франківської міської ради звернулися до Кабінету міністрів, Президента та МОЗу з вимогою забезпечити мешканців Прикарпаття достатньою кількістю доз вакцини проти COVID-19 та виплатити медикам, які працюють з хворими на COVID обіцяних надбавок.

Проєкт звернення Європейської Солідарності підтримали 32 депутатів міської ради.

У зверненні зазначається, що в Україні триває третя хвиля пандемії, до якої центральна влада знову виявилася не готовою. Якщо у Європі зростання захворюваності стримується розгортанням вакцинації, то Україна в цьому питанні далеко відстала.

«Україна стала 95-ою країною в світі, де почалася вакцинація. На 11.04.21 в Івано-Франківській області перше щеплення отримали 15 456 осіб. При цьому станом на сьогодні МОЗ завезло в Україну лише 500 000 доз вакцини Covishield та 200 000 CoronaVac. Цих вакцин вистачить для 1% українців», - сказала депутатка Маряна Вершиніна.

Вона зазначає, що низькі темпи вакцинації є смертельно небезпечними для багатьох людей, які можуть захворіти новими, більш агресивними штамами вірусу.

За даними Держстату у січні 2021 року смертність перевищила смертність рік тому на 7,5%, що може свідчити про прихований розвиток пандемії, адже за офіційними даними МОЗ смертність від COVID-19 менша.

У більшості країн світу, де розпочалася своєчасна вакцинація, темпи розповсюдження хвороби значно впали.

Крім того, вона звертає увагу на затримки з боку Національної служби здоров’я України виплат лікарням за лікування пацієнтів з COVID-19.

«Фактичне ігнорування приписів законодавства щодо належного соціального забезпечення медичних працівників, залучених до ліквідації епідемії та лікуванні хворих на COVID-19 лише загострюють соціальну напругу в суспільстві, а медики залишаються незахищеними та соціально вразливими. Усе це негативно позначається на спроможності медичної галузі ефективно протидіяти поширенню пандемії, підриває авторитет державної влади, поширює зневіру в суспільстві», - сказала депутатка.

У зв’язку з цим міська рада вимагає:

Забезпечити повноцінну виплату 300% надбавок до заробітної плати медичним працівникам, які працюють з хворими на COVID 19.

Невідкладно забезпечити громадян України можливістю отримати щеплення проти COVID-19 якісними, сертифікованими у Європейському Союзі вакцинами.

Леся, 12.04.2021 13:04



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини