Міська рада просить Кабмін допомогти франківцям перейти на індивідуальне опалення

Івано-Франківська міська рада пропонує Кабінету міністрів дозволити населенню та управляючим компаніям залучати пільгові «теплі кредити» для встановлення індивідуального газового опалення чи модульних котелень.

Звернення голови фракції «Європейської Солідарності» Олексія Петечела підтримали 39 депутатів міської ради.

Олексій Петечел зазначив, що питання розширення програми «Теплих кредитів» надзвичайно актуальне для колишніх абонентів СТЕКу, які протягом найближчих років повинні перейти на індивідуальне опалення.

Наразі у суді розглядається справа щодо банкрутства ТОВ ««Станіславська теплоенергетична компанія», - власника котельні по вул. Індустріальна, 34, яка постачає тепловою енергію третині мешканців Івано-Франківська.

«В результаті такого рішення перед Івано-Франківськом постало питання швидкого переходу на інші форми теплозабезпечення, зокрема встановлення індивідуального опалення чи влаштування будинкових чи квартальних модульних міні-котелень. Такі заходи значно знизять витрати енергоресурсів, зменшать тепловтрати, що мали місце при централізованому теплопостачанні в результаті значної зношеності мереж.

Івано-Франківською міською радою приймаються відповідні програми переходу абонентів ТОВ «СТЕК» з централізованого опалення та підтримки соціально незахищених верств населення, однак цього не достатньо для швидкого та оперативного вирішення проблеми», - зазначається у зверненні.

Петечел зазначає, що з жовтня 2014 року для населення та ОСББ діє розроблена Держенергоефективності та запроваджена Урядова програма «теплих кредитів».

Орієнтовний перелік енергоефективного обладнання та/або матеріалів, які є складовими устаткування та матеріалів, визначені Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження. Однак цей перелік виключає можливості участі в програмі населення для встановлення індивідуального газового опалення чи модульних котелень, а також можливості участі в програмі управляючих компаній.

«Просимо Кабінет міністрів внести зміни до Орієнтовного переліку енергоефективного обладнання та/або матеріалів, які є складовими (комплектуючими) устаткування та матеріалів, та включити до нього обладнання та матеріали для встановлення індивідуального газового обладнання, модульні газові котельні для теплопостачання та гарячої води для ОСББ, ЖБК та управляючих компаній», - йдеться у звернені.

Леся, 28.01.2021 11:20



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини