Конституційний суд може сьогодні відмінити люстрацію – політолог

Конституційний суд сьогодні розглядатиме питання скасування закону про люстрацію, і наразі досить великі шанси, що закон скасують, пише у Фейсбуці політолог Віктор Таран.

«Логіку дій служителів Феміди розумію. Адже коли парламент у 2014 ухвалював закон про очищення Влади (люстрацію) багато міжнародних та українських експертів вже тоді вказували на його недосконалість. Ось лише деякі аргументи противників: занадто широке застосування, розмиті формулювання, не має чітких критеріїв чому і до кого він застосовується. Незважаючи на критику революційна доцільність перемогла - закон ухвалили. І тоді це було правильне рішення», - пише політолог.

Однак, каже він, революційна доцільність це не самий гарний порадник. Україна отримала низку позовів до ЄСПЛ про скасування закону. Через недосконалість закону - держава Україна суд програла.
Тепер мусимо реагувати на рішення ЄСПЛ, при чому у не самий непідходящий для цього час, додав експерт.

«А час змінити ситуацію мали. Цілих чотири роки. На жаль, маючи час доопрацювати закон - минула каденція депутатів цього не зробила. Будь-які намагання блокувались через «політичну доцільність» та «істерію» окремих депутатів. Тепер маємо пожинати плоди інфантильності та недалекоглядності народних обранців минулого скликання. Якщо Суд скасує закон це матиме один суттєвий негативний наслідок. І мова зараз йде не про компенсацію з державного бюджету звільненим протягом 2014-2016 екс-чиновникам мільярди гривен Це буде колосальний негативний сигнал суспільству, що один із головних результатів Революції Гідності - нівельовано. Реванш, про який давно всі говорять - розпочне марш по країні. І якщо ми відкриємо цей ящик Пандори - наслідки будуть непередбачувані», - пише політолог.

За його словами, зараз все залежить від волі президента Володимира Зеленського.

«Зокрема він має змогу через свого представника попросити Конституційний Суд відкласти розгляд питання. Паралельно подати законопроект з правками до парламенту.

Такий крок дозволив би зняти накал, отримати якісний закон і не допустити повернення частини корумпованих чиновників часів Януковича до Влади. Але боюсь, на це у Зеленського не має ні часу, ні політичної волі, ні розуміння. Скоріше навпаки. Ну що ж, чекаємо рішення. Яке безсумнівно суттєво вплине на подальший політичний розвиток країни», - додав політолог.

 

Леся, 03.03.2020 10:22



Вибір редакції

Найпопулярніші новини