Відводити сили можна лише після повної евакуації мирного населення - Луценко

Якщо Україна збирається відводити свої збройні сили і залишати певні території неконтрольованими, то це можливо лише після повної евакуації мирного населення. Про це у Фейсбувці пише політик Ігор Луценко.

За його словами, вчиняти інакше – це означає лишити тисячі людей у небезпеці.

«Я не про фігуру мовлення, а про статтю 135 кримінального кодексу. Адже їх за підозрою у проукраїнських настроях можуть вбити, поранити, катувати, позбавити майна. Як тепер жителі будуть захищені? Ніяких офіційних гарантій від Росії щодо безпеки населення у сірій зоні не може навіть теоретично бути, бо РФ не визнає себе стороною конфлікту. І тим більше, такими гарантіями не можуть вважатися будь-які запевнення російських колаборантів», - пише Луценко.

Політик вважає, що треба забезпечити евакуйованим спочатку тимчасові, а потім постійні приміщення, куди вони зможуть переселитися, матеріальну допомогу, встановити порядок отримання ними медичних послуг тощо.

«Чи є така програма в уряду? Якщо ні, то це цілком артикульований аргумент для наших дорогих «західних партнерів», що радикальні протести українців проти відводу військ є абсолютно виправданими. Я вже не кажу про те, що по Конституції, ці всі президенти, генштаби і кабміни з парламентами існують виключно для того, щоб захищати права громадян України. Якщо вони отак можуть раптом встати і піти з Золотого/Пісок/Опитного чи, приміром, Бахмута, сказати, ми вас не будемо захищати – то навіщо вони нам потрібні?» - пише Луценко.

Леся, 07.10.2019 07:45



Вибір редакції

Найпопулярніші новини