Івано-Франківщина: непорозуміння, маніпуляції та молитви за кандидатів у день виборів

Упродовж дня голосування 21 липня спостерігачі ОПОРИ зафіксували кілька випадків агітації, які можна вважати нестандартними.

Зранку ОПОРУ повідомили про те, що у Тисмениці на центральній площі та виборчій дільниці, яка там знаходиться, працює безкоштовний Інтернет «з агітацією». При запуску wi-fi відкривається сторінка із зображенням кандидата по цьому округу Ігоря Фріса та написом «Президенту треба допомогти у боротьбі зі старою системою. Фріс Ігор Павлович. ЗеДепутат. Слуга народу. Зробимо це ще раз!». Точка доступу до wi-fi називалась «Golosuj za Igora Frisa».

Про інцидент повідомили ЗМІ. Ігор Фріс одразупояснив у Фейсбуці, що це помилка провайдера, який забув змінити назву мережі. Незабаром Інтернет-провайдер Netgroup публічно вибачився за помилку.

Як розповіла ОПОРІ мешканка села Чукалівка Галина Римар, під час ранкового Богослужіння у Храмі трьох Святителів священик критикував Президента та запропонував помолитися за здоров’я одразу чотирьох кандидатів, щоправда, від різних політичних сил та по різних виборчих округах.

«Під час проповіді я була вражена, що отець Василь Рак говорив дуже зневажливо про нашого Президента. Він цитував Шевчука, казав, що ви є вільні на виборах і не є слуги, що слугами не можуть бути вільні люди, що ми є націоналісти, український народ і щоб ми зробили правильний вибір. Коли закінчилась Служба він сказав, що давайте помолимось за наших кандидатів до Верховної Ради, за Петечела, за Дзесу, за Савчук Оксану і ще за четвертого, але я цієї людини не знаю», - сказала Галина Римар.

Олексій Петечел – висуванець від партії «Європейська солідарність» по округу №83 (центр – Івано-Франківськ), Остап Дзеса – висуванець від «Європейської солідарності» по округу №86 (центр – Долина), Оксана Савчук – висуванка від ВО «Свобода» по округу №83 (Івано-Франківськ).

В обідній час комунікаційниці ОПОРИ на Івано-Франківщині зателефонували «з команди Марцінківа» і попросили прийти на виборчу дільницю. «Ваша підтримка дуже важлива», - сказав жіночий голос і побажав гарного дня.

«Нагадаємо, що агітація у день голосування, як у випадку начебто непорозуміння між провайдером та кандидатом Ігорем Фрісом, заборонена законом, а слова підтримки на користь кандидатів, які сказав священик, порушують принцип рівності учасників виборів. Оскільки під час виборчої кампанії в Івано-Франківську та Тисмениці були розміщені білборди кандидатів Оксани Савчук і Василя Поповича із написом «Команда Марцінківа», згаданий телефонний дзвінок є маніпуляцією, метою якого може бути спонукати виборців проголосувати за вказаних кандидатів із «команди Марцінківа», - сказав Богдан Морикіт, координатор спостереження ОПОРИ за виборами на Івано-Франківщині.

Леся, 21.07.2019 18:29



Вибір редакції

Найпопулярніші новини