Непрості стосунки із керівництвом «Укрнафти» - мер Долини припустив, хто міг оплатити приїзд журналістів у місто

Міський голова Долини Володимир Гаразд вважає програму «Інспектор міста», яка була знята про Долину – замовною. Мовляв, її головне завдання – дискредитувати роботу міського голови, пише Гаразд у Фейсбуці.

«Для мене особисто на дану хвилю існує кілька версій цього замовлення. Але з них головна, на мою думку, це версія, пов’язана з діяльністю нашого найбільшого підприємства - Укрнафти. Не секрет, що в останні чотири роки у мене склалися непрості стосунки з київським керівництвом. Це пов’язано із суттєвим зростанням орендної плати за землю після переоцінки землі у Долині в 2014 році. Крім того, долинська міська рада у 2015 році підняла також і ставку оренди для нафтогазовидобувних підприємств, проте під тиском київського начальства місцеві керівники відмовились підписувати договори оренди і ми почали ходити по судах. Цього року, ми продовжили договори оренди на п’ять років зі ставкою 10% (була зменшена від максимальної 12%), однак Укрнафта знову відмовилась від підписання договорів. І ми змушені знову подавати до суду», - відзначив Гаразд.

Крім того, за його словами, цього року з’явилась ще одна дуже конфліктна тема у стосунках: Укрнафта затіяла повернення використаних після нафтопромислу забруднених земель назад до міста.

«Це питання виявилось дуже болючим для нас, оскільки ми суттєво втрачаємо в доходах, а місто отримує загаджені продуктами багаторічної діяльності ділянки, на котрих розміщені колишні мережі та наявні законсервовані свердловини, що суттєво обмежують використання цих земель у близькому і далекому майбутньому. На цих землях нічого не побудуєш: ні завод, ні фабрику, ні будинок, ні сонячну станцію. Більше того, свердловини, що сягають кілометрових глибин, можуть у певний час активізуватись і бути джерелом небезпечного екологічного забруднення (не дай Бог), як це має місце у Бориславі. Саме це і стало основним спірним питанням із колишнім, а тепер уже і з новим керівництвом, котре хоче наполегливо «спихнути» нам забруднені землі. На нашій останній зустрічі восени я запропонував розробити положення, котре би визначало порядок повернення цих площ із наступною їх рекультивацією та ліквідацією всіх споруд, що накладають обмеження в майбутній діяльності. Ми вирішили не спішити у цьому питанні, вивчити кращий світовий досвід, адже в Україні такої практики поки що не існує. На думку ж їх керівництва, це може стати поганим прикладом для інших нафтоносних міст та сіл України, адже такої практики немає ніде, а тому тиск останні місяці значно посилився. Думаю, що ви розумієте, у які витрати може обійтися повернення земель назад до міста? Тому, не виключено що власники вирішили піти іншим (дешевшим) шляхом», - написав Гаразд.

Леся, 03.02.2018 10:13



Вибір редакції

Найпопулярніші новини