Волкер пропонував декілька сценаріїв вирішення конфлікту на Донбасі – експерт

Спецпредставник Держдепу США Курт Волкер відвідав зону проведення антитерористичної операції та відзначив, що на Сході України не заморожений конфлікт, а гаряча війна.

На думку експерта з міжнародних відносин Василя Остап’яка, цей візит треба розглядати не тільки в рамках ознайомлення Волкера з подіями на Сході, але й більш глибоко аналізувати ті меседжі, які «face to face» могли бути передані українській владі. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

За словами експерта, Мінський сценарій врегулювання конфлікту на Сході України себе вичерпав, Курт Волкер пропонував декілька сценаріїв вирішення конфлікту на Донбасі.

«Передусім може розглядатися Хорватський сценарій, блискавичного наступу, котрий потребує доволі значних ресурсів і готовності до втрат, зокрема людських втрат. І тут важко прогнозувати чи піде українська влада на такий крок фактично напередодні виборів. По-друге, можна припустити, що пан Волкер пропонуватиме посилити санкції проти РФ та надати Україні більш потужну летальну зброю та почати пряме військове співробітництво з Києвом за моделлю партнерства, яке в сучасній історичній парадигмі реалізовується між США та Ізраїлем», - вважає Василь Остап’як.

 За його словами, такі візити американських спецпредставників значущі та містять у своїй структурі багато прихованих дипломатичних, політичних, військових стратегічних факторів, проте все залежить від волі президентів.

«Та коли ми згадуємо президентів, то варто враховувати не тільки реакцію керівників США,ЄС, України і навіть РФ…. Варто пам’ятати про політичні еліти, які не завжди готовій на компроміс та втрачати дивіденди, навіть якщо ці дивіденди вимірюються війною і людським життям», - додав експерт.

Леся, 24.07.2017 21:41



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини