Губернатор Івано-Франківщини викликав голову правління Тендерної палати на медіадуель

Голова Івано-Франківської облдержадміністрації Микола Палійчук запропонував Володимиру Лабі, голові правління Тендерної палати України, зустрітися та в присутності журналістів та телекамер провести публічну дискусію на тему користі від діяльності Тендерної палати для українського суспільства.

Про це репортерові MALAKAVA повідомили у прес-службі ІФ ОДА.

Минулого тижня Міжвідомча комісія з питань державних закупівель та Тендерна палата України різко розкритикували рішення Івано-Франківської обласної ради від 28 лютого 2008 року щодо тимчасових процедур закупівель за державні кошти.

Зокрема, Володимир Лаба звинуватив керівників Івано-Франківщини в корупції та зловживанні службовим становищем. Така позиція Тендерної палати, яка є громадською організацією, відверто здивувала керівництво Івано-Франківської області.

Як повідомив під час пресс-конференції губернатор Івано-Франківщини завдяки рішенню обласної ради з 1 березня в області вдалось налагодити та відновити проплати по всіх соціальних напрямках - за харчування учнів 1-4 класів, за підвезення школярів, на медикаменти, на бензин для машин швидкої допомоги. Тому голова облдержадміністрації заявив, що у відкритому листі до Тендерної палати спитає пана Лабу, де він бачить прояви корупції у тому, що діти не залишились голодними, а хворі без ліків.

Міжвідомча комісія дорікала також тим, що посадові особи Івано-Франківської обласної ради приймаючи відповідне рішення вийшли за межі своїх повноважень, наданих Конституцією України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Однак, за словами Миколи Палійчука: « Саме після резонансного рішення Івано-Франківської обласної ради, та ж Міжвідомча комісія внесла зміни у тендерні процедури, хоч також не мала на це право, бо вона не Верховна Рада”, збільшивши суму безтендерних закупівель до 80 тисяч гривень. Застосування подвійних стандартів стає зрозумілим, коли довідатись про суми, які проходять через Тендерну палату. Зробивши аналіз витрат на забезпечення тендерних процедур протягом 2007-го року виявилось, що мешканцям області вони коштували біля 50 млн грн. Замість того, щоб направити ці кошти на забезпечення потреб людей область змушена віддавати їх громадській організації, яка здійснює свою діяльність непрозоро. Голова Івано-Франківської ОДА назвав цифри: лише за витяги з каталогу по лінії управління капітального будівництва облдержадміністрації у минулому році витрачено 173,5 тисячі гривень. Ці кошти пішли виключно на Тендерну палату ( громадську організацію, яка за законом не може займатись комерційною діяльністю ), як вона їх витратила інформації жодної.

Також голова облдержадміністрації вимагатиме від керівника Тендерної палати України обґрунтувань - чому реєстрація на участь у конкурсі коштує 12 тисяч 375 грн, адже ніде не оприлюднено калькуляцію витрат.

На запитання журналістів, чи не опротестувала це, по суті, свідомо незаконне рішення облради прокуратура області – Микола Палійчук відповів, що на разі таких документів він немає, а з боку казначейства “є розуміння ситуації”.

Натомість інші області активно підтримують Івано-Франківщину у її боротьбі з Тендерною палатою. Як повідомив, голова ОДА уже більше 50% керівників областей телефонували та просили надіслати їм тендерне рішення обласної ради. Зокрема, подібні рішення уже прийнято у Полтавській області, на березень заплановані позачергові сесії облрад у Запорізькій та Донецькій областях, інші регіони також активно готуються до проведення сесій своїх рад.

Микола Палійчук зауважив журналістам, що рішення які зараз приймаються Івано-Франківською ОДА спільно з облрадою не є проявом піару, а спрямовані суто на вирішення нагальних проблем мешканців Прикарпаття, які не повинні бути заручниками політичної ситуації в країні. Щоб активізувати вирішення тендерних проблем обласна адміністрація залучає кращих юристів та планує найближчим часом організувати серію судових позовів проти Тендерної палати України.

Зважаючи на все це, керівництво облдержадміністрації висловлює повну підтримку ініціативі Президента України стосовно розпуску Тендерної палати України.
old_editor, 17.03.2008 10:59



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини