Рятувальники попереджають про повернення морозів

Уже завтра, 26 січня, за прогнозами синоптиків, на Прикарпаття повернуться морози. Стовпчик термометра впаде до -10 за Цельсієм. Зважаючи на те, що з початку цього року в області внаслідок переохолодження уже загинули 8 людей, а травмованих – 83, різке зниження температури викликає занепокоєння у рятувальників, повідомляє прес-служба ДСНС в івано-Франківській області.

«Постраждати від переохолодження можна навіть при плюсовій температурі. Зокрема, погодні умови з температурою нижче +7 С вже вважаються такими, що можуть спричинити проблеми зі здоров'ям.
Холод згубно впливає найперше на дрібні кровоносні судини людини. Що відбувається з органами й тканинами людини далі? Судини в кінцівках інстинктивно звужуються, щоб зберегти тепло. Саме за рахунок цього приплив крові до внутрішніх органів збільшується та підтримується внутрішня стабільна температура тіла. Ось чому циркулювання крові в кінцівках уповільнюється. Найперше замерзають пальці рук та ніг, а також вуха та ніс — вони найменше захищені через те, що в них тонкий жировий прошарок. Спочатку замерзає шкіра, а вже потім підшкірний шар, судини, м'язи, нерви та навіть кістки. І для цього не потрібна наднизька температура, зокрема, як -2 С. Температура, при якій можна переохолодитися, може бути навіть плюсовою. При переохолодженні температура тіла знижується до 35 градусів і нижче»,
- повідомляють у прес-службі.

Щоби уберегтися від переохолодження, рятувальники радять «багатошарово одягатися», не виходити на мороз голодним та не втомлюватися.

Леся, 25.01.2017 09:15



Вибір редакції

Найпопулярніші новини