Учні сільських шкіл з Прикарпаття презентують власні ініціативи в Черкасах

20 травня в Черкасах відбудеться відкрита презентація ініціатив молоді «Сільський Голівуд: сценарії позитивних змін». Школярі з сіл Донецької, Дніпропетровської, Івано-Франківської та Черкаської областей розкажуть про проекти, які самостійно втілили в рамках програми «Майстерня сільських ініціатив».

Учасники з Івано-Франківщини навчаються у школах сіл Яблунів, Люча, Рожнів, Космач, Уторопи. Вони втілили наступні соціальні ініціативи:

Ініціатива «Roller Life» відбулася в селі Рожнів Івано-Франківської області. Кричовська Романа та Кашелюк Ольга провели майстер-клас з катання на роликах для початківців, а також різноманітні спортивні конкурси та змагання. Команда запросила кількох професіоналів з катання на роликах, щоб показати молоді що це – справжнє мистецтво.

Ініціатива «Чисте джерело» відбулася в селах Яблунів та Люча Івано-Франківської області і була націлена на окультурення природних джерел і дослідження складу води санепідемстанцією. Люди користуються цими джерелами, але вода в них невідомого складу, і підійти до них часто складно. Мельник Оксана знайшла три природних джерела питної води та одне солене (соровицю). Після аналізу були побудовані дерев’яні обрамлення для джерел для їх екологічного та здорового використання, провели толоку з прибирання від сміття, а також виготовили та встановили інформаційні таблички біля джерел та шляхів до них.

В рамках проекту Бойчук Христина провела інформаційну акцію для жителів села Яблунева Івано-Франківської області про те, як поводитися з величезним накопиченням сміття, як його сортувати та чому не варто спалювати сезонне листя. Також разом з учнями Яблунівської загальноосвітньої школи Христина виготовила кілька взірцевих смітників. Смітники знайшли своє місце у приміщеннях школи й на подвір’ї навчального закладу.

Палійчук Алла зібрала кошти серед мешканців села Космач на Прикарпатті для виготовлення лавочок на шкільному подвір’ї. А також організувала волонтерську групу для прибирання території школи від сміття, провела толоку із залученням мешканців Космача. Під час толоки висаджували дерева на подвір’ї школи. Учасники толоки змогли взяти участь у майстер-класі з виготовлення екосумок та почастуватись смаколиками домашнього виробництва.

Варцаб’юк Соломія та Коновалова Наталія з Космацької школи, що на Івано-Франківщині, організували творчу майстерню «Малюваки» для учнів початкової школи. Мета майстерні – розвивати творчий потенціал маленьких школярів та завдяки мистецтву розвивати в дітей дискусійні здібності. Дівчата провели зі школярами декілька стартових занять на теми: «Моє ідеальне село», «Моя мрія», «Емоції», «Улюблені заняття» тощо, в рамках яких діти малювали, проводили ігри, вчилися спілкуватись та виступати на публіці. «Малюваки» працюватимуть і надалі як мистецький гурток для молодших школярів.

Гушул Іванна з командою волонтерів із села Рожнів Івано-Франківської області взяла під опіку групу літніх людей та дітей з обмеженими можливостями, допомагаючи цим жителям села у побуті, а також цікаво проводити вільний час. Волонтери відвідували старожилів, спілкувалися з ними, розповідали останні новини з життя села, прибирали помешкання, купували та готували здорову їжу. Для дітей з особливими потребами проводили творчі заняття та прогулянки в сільському парку.

В рамках своєї ініціативи Варцаб’юк Андрій зафільмував моменти сучасності та минулого Косова Івано-Франківської області. За допомогою камери він спробував дослідити історію містечка, його походження та зустріти цікавих особистостей на вулицях міста. Так виник документальний фільм «Містечко з-поміж гір» для широкого кола глядачів.

«Історія Утороп» – це спроба завдяки зйомкам та інтерв’ю з жителями міста зафіксувати найважливіші події в історії села Уторопи на Івано-Франківщині, популяризувати давні традиції та ремесла, які практикувались в селі та робити більш відомими талант та творчість письменника Тараса Мельничука. Курищук Марія та Павлюк Ярина провели багато годин за зйомкою та монтажем і створили документальну стрічку. Презентації провели в Уторопській та Яблунівській загальноосвітніх школах.

 «Шешори. На теренах часу»: Школярі Полагнюк Назарій і Зузяк Роман зняли фільм про шість коротких історій з життя села Шешори Івано-Франківської області. У фільмі ці історії лунають з вуст самих мешканців. Стрічка також показує саму історію виникнення села. Презентація фільму відбулась у будинку культури села Шешори для мешканців та гостей села.

 

Леся, 17.05.2016 09:34



Вибір редакції

Найпопулярніші новини