Ми маємо значні диспропорції у галузевих нормах в харчуванні, лікуванні, обслуговуванні соціальних категорій працівників – Гладій

Перший заступник голови обласної ради Василь Гладій коротко охарактеризував проблемні питання формування проекту місцевих бюджетів на 2016 рік

Урядовий бюджет 2016 року майже повністю знецінює запроваджену фінансову децентралізацію місцевих бюджетів. На місцеві громади покладаються повноваження, які не забезпечені відповідним ресурсом на місцях. Наприклад: фінансування освіти робітничих спеціальностей (ПТУ) та базової вищої освіти (коледжі), медичних закладів, загальноосвітніх шкіл, перевезення пільгових категорій населення тощо.

Надзвичайна проблема в тому, що Кабмін не затвердив з серпня 2014 року порядку індексації зарплат працівників бюджетних установ, хоча мав це зробити на виконання законів про державний бюджет на 2014 та 2015 роки. Тому за цей час індексація здійснювалася у межах наявних коштів, яких зрозуміло, як правило, немає. У проекті державного бюджету на 2016 рік також відсутній порядок індексації заробітних плат. Це є неприпустимо, адже вчителі, лікарі, працівники культури, соціальної сфери та інших установ не отримують належні їм кошти.

Фінансові нормативи забезпеченості за галузями бюджетної сфери на рівні місцевого самоврядування не відповідають реальним потребам споживачів послуг. В результаті – проект держбюджету на 2016 рік, як і в попередні роки, не забезпечує 100% фінансування делегованих державою повноважень.

«Ми маємо значні диспропорції у галузевих нормах в харчуванні, лікуванні, обслуговуванні соціальних категорій працівників. Це тягне за собою великі розриви у видатках на 1 учня, 1 хворого, 1 соціального працівника у різних районах і навіть у сусідніх населених пунктах»,- говорить політик.

І тут хотілося б наголосити на вже назрілій проблемі відсутності соціальних нормативів у підході до бюджетного процесу. Мають бути затверджені (до речі це визначено у Бюджетному кодексі України) державні соціальні стандарти і нормативи в описовому та вартісному виглядах за кожним повноваженням, делегованим державою місцевому самоврядуванню.

На сьогодні цього ще не зроблено, що відповідно ускладнює процес збалансованого та справедливого розподілу коштів між установами.

Окремим питанням, яке актуальне на сьогодні і потребує негайного вирішення і врегулювання – це забезпечення нормального функціонування та безперебійного фінансування новоутворених об’єднаних громад – Печеніжинської, Верхнянської та Старобогородчанської. 

Існує багато дискусійних питань, які треба вирішувати, починаючи від правонаступництва у питаннях комунальної власності і аж до питань, пов’язаних з прийомом на роботу і забезпеченням оплати праці працівників новостворених установ і організацій об’єднаної територіальної громади.

«Я спілкувався з окремими головами районних рад. Вони мені повідомили, що у проектах районних бюджетів рівень заробітної плати працівників бюджетних установ залишається на рівні минулого року, а з урахуванням особливостей індексації в окремих працівників вона може виявитися й нижчою. Але навіть цієї мізерної заробітної плати працівникам бюджетних установ вистачає на 8-9 місяців. Про яку децентралізацію і про який розвиток територій йде мова? Такі дії Уряду є неадекватними», - каже Василь Гладій.

Леся, 21.12.2015 14:23



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини