Із таким бюджетом міська влада відмовиться від раніше анонсованих соціальних проектів - Марцінків

Сьогодні на оперативній нараді міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків дав доручення надіслати листи всім нардепам від Івано-Франківська та області щодо формування міського бюджету.

Розрахункові втрати дохідної частини міського бюджету становитимуть більше 100 млн гривень.

Про це пише на своїй сторінці у Фейсбуці міський голова Руслан Марцінків.

«В черговий раз змінюються правила формування місцевих бюджетів. Внесення змін до законодавчих актів під час бюджетного процесу негативно впливає на можливість працювати над стратегічними планами розвитку міста та фінансовими зобов’язаннями органів місцевого самоврядування.

Найбільшу стурбованість викликають зміни, які пропонуються внести до порядку сплати єдиного податку. В першу чергу, це позначиться на юридичних особах, які здійснюють свою діяльність на спрощеній системі оподаткування та не зможуть бути платниками єдиного податку. Слід відзначити, що у м. Івано-Франківську працює близько 15 тисяч юридичних осіб-спрощенців, якими сплачено більше 45 млн грн. податку на доходи фізичних осіб. Неможливість юридичним особам працювати на спрощеній системі оподаткування, а також зменшення для ІІІ групи платників єдиного податку визначеного порогу (по доходу за рік) з 20 млн. грн. до 2 млн. грн. призведе до переходу підприємств в тіньову економіку, до скорочення кадрів, в результаті чого можливе зменшення на 2 000 кількості працівників у малому бізнесі.

Крім того, збільшиться на 20% вартість продукції та послуг, які реалізовують суб’єкти підприємницької діяльності, що перебувають на спрощеній системі оподаткування.

Значний негативний вплив на наповнення міського бюджету матиме запропоноване розщеплення єдиного податку, а саме спрямування 30% зазначеного податку до державного бюджету та 25% — до обласного бюджету. Втрати міського бюджету становитимуть близько 50 млн грн. Таким чином, запропоновані Урядом зміни в фінансовому забезпеченні територіальних громад на 2016 рік нівелюють минулорічні досягнення бюджетної децентралізації, оскільки розрахункові втрати дохідної частини міського бюджету становитимуть більше 100 млн грн.

Щодо видаткової частини формування бюджету на 2016 рік слід звернути увагу на зростання навантаження на міський бюджет. В 2015 році видатки на середню освіту та медицину проводились за рахунок коштів державної субвенції. Так, на освіту при виділеній сумі 180 млн грн., очікувані видатки становитимуть 215,2 млн грн. На охорону здоров’я – 160,4 млн грн., очікувані – 190,3 млн грн. Незабезпечений фінансовий ресурс спрямовано з міського бюджету.

В 2015 році при розрахунку видатків не включено індексацію на доходи громадян. Подібна ситуація і в 2016 році.

Ріст розрахункових показників за видатками на освіту становить 3,1 відсотки до плану 2015 року з державного бюджету – 185,6 млн грн (в абсолютному вимірі становить 5,6 млн грн.) Обсяги цільової субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам в сфері освіти не забезпечують мінімальну потребу в коштах навіть на виплату заробітної плати.

По охороні здоров’я передбачається розмежування видатків, у зв’язку з реформуванням галузі, за видами медичної допомоги (фінансування первинної медичної допомоги з бюджетів міст обласного значення, районних бюджетів та бюджетів об’єднаних територіальних громад, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої) та екстреної – з обласних бюджетів. Так, в 2016 році для міського бюджету передбачено з державного бюджету медичну субвенцію для фінансування закладів первинної медичної допомоги (поліклініки ) кошти в сумі 34,998 млн грн., що менше на 18,5 відсотка в порівнянні з 2015 роком (в 2015 рік — 42,965 млн грн.).

Крім того, з 2016 року міста обласного значення будуть фінансувати видатки ПТУ та ВНЗ І-ІІ рівня акредитації державної форми власності. У 2015 році фінансування видатків на ПТУ здійснювалося з обласного бюджету за рахунок субвенції з державного бюджету на підготовку робітничих кадрів з державного бюджету місцевим бюджетам у сумі 86,6 млн грн. У 2016 році дана субвенція не передбачена, що, відповідно, збільшить видатки місцевих бюджетів за рахунок власних надходжень.

Згідно з додатком 11 проекту Державного бюджету України на 2016 рік передбачено для 7-ми вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації фінансування з міського бюджету м.Івано-Франківська за рахунок субвенції з державного бюджету в сумі 29,2 млн.грн. (на умовах співфінансування 50%). Отже, додаткові витрати на вищезгадані видатки за рахунок власних надходжень міського бюджету (за попередніми розрахунками) складуть 115,8 млн грн.

Враховуючи вище викладене, просимо при розгляді змін до Бюджетного та Податкового кодексів України врахувати наші пропозиції, а саме:

— залишити в розпорядженні міського бюджету надходження від єдиного податку в розмірі 100%;
— забезпечити виділення медичної субвенції та субвенції на підготовку робітничих кадрів з державного бюджету.

В іншому випадку будемо змушені відмовитись від реалізації важливих для міста проектів, зокрема будівництва 4 дошкільних навчальних закладів, капітального ремонту доріг, реконструкції та ремонту закладів охорони здоров’я, освіти, а також від ряду інших необхідних для міста соціальних проектів», - пише Марцінків..

 

Леся, 15.12.2015 12:24



Вибір редакції

Найпопулярніші новини