Власник «5-го каналу» Петро Порошенко порушує права журналістів - нардеп

Ведучий «5 каналу» Роман Сухан 19 жовтня на своїй сторінці у Facebook повідомив про своє звільнення з телеканалу через незгоду з умовами роботи – у зв’язку з виплатою неофіційних зарплат, відсутністю оплати лікарняних та наявністю масової «джинси» в ефірі каналу.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав нардеп Віталій Купрій.

«Як випливає зі слів журналіста, офіційно працівники телеканалу отримують лише мінімальну зарплату, яка зараз дорівнює трохи більше однієї тисячі гривень. А решту їм видають «в конверті» («на приватну картку»).

З оплати від замовників за «джинсу», яка, зі слів Романа Сухана, масово розміщується на «5 каналі», податки, очевидно, теж не платяться.

Втім наведене вище свідчить не лише про порушення умов оплати праці та ухилення від сплати податків, але й вказує на інші порушення трудового законодавства України. Неприпустимим та таким, що явно суперечить умовам охорони праці, є відсутність оплати лікарняних, оскільки фактично змушує журналістів переносити хвороби на робочому місці та наражає на небезпеку весь трудовий колектив.

Таким чином, власник «5-го каналу», а за сумісництвом Президент України Петро Порошенко через вплив на менеджмент каналу санкціонує численні грубі порушення трудових прав журналістів і ухилення від сплати податків і відрахувань до соціальних фондів.

Це може мати надзвичайно негативні наслідки для журналістів цього телеканалу в майбутньому, адже призведе до відсутності соціальних виплат і пенсій або до значного їх зменшення, а отже й їх соціальної незахищеності.

Я вже направив відповідне депутатське звернення до Державної служби з питань праці щодо захисту прав журналістів. Також вимагаю розслідування та зарахування до бюджету України несплачених податків у своїй заяві про злочин до Генпрокуратури», - написав нардеп.

 

Леся, 22.10.2015 12:59



Вибір редакції

Найпопулярніші новини