45 кримінальних справ про комп'ютерне піратство порушено в Україні з початку року

Початок 2008 року охарактеризувався високою активністю з боку правоохоронних органів у сфері захисту прав інтелектуальної власності.

Так, за перші два місяці цього року співробітниками міліції було проведено більше 50 перевірок підприємств на предмет дотримання авторських прав на програмне забезпечення, у результаті яких порушено 45 кримінальних справ і направлено в суди 5 протоколів про адміністративні правопорушення.

З метою попередження негативних ризиків, пов'язаних з використанням контрафактних програмних продуктів, тільки цього року юридичним представником BSA (Business Software Alliance) в Україні підготовлено та направлено порядку 100 попереджувальних листів керівникам різних бізнес-структур.

Більша їх частина поставилася із глибоким розумінням до подібних звернень, провівши внутрішній аудит ПЗ та успішно впровадивши стратегію ефективного управліннями ліцензіями. Однак, були й такі, які просто-напросто проігнорували відповідні листи, відчувши згодом негативні ризикові складові.

Так, у січні 2008 року юридичним представником BSA було направлено звернення до адреси керівництва ТОВ "Дабл Кава Україна" із проханням провести аудит програмного забезпечення і переконатися в наявності достатньої кількості ліцензій, що підтверджують правомірність його використання. У зв'язку з відсутністю якої-небудь реакції на даний лист була ініційована перевірка підприємства, у результаті якої співробітниками УГСБЕЗ ГУМВС України в місті Києві було виявлено та вилучено 14 системних блоків із установленими неліцензійними комп'ютерними програмами Adobe і Microsoft. Загальна сума збитку, завданого правовласникам, склала 78,5 тисяч гривень і як наслідок, в органи внутрішніх справ була подана заява про порушення авторських прав. У цей час вирішується питання про порушення кримінальної справи.

Іншим прикладом продуктивної роботи столичних оперативників було вилучення 3 комп'ютерів з контрафактними копіями Microsoft Windows і Microsoft Office у ТОВ "Пресса-М", що займається оптовим продажем друкованої продукції. Збиток, завданий корпорації Microsoft, склав 11 тисяч гривень. За даним фактом органами внутрішніх справ порушена кримінальна справа за частиною 1 статті 176 (порушення авторських прав і суміжних прав) Кримінального кодексу України, ведеться слідство.

Не менш активні зусилля в боротьбі з піратством роблять і правоохоронці в регіонах.

Так, у рамках попередньо анонсованих BSA трьох анти-піратських кампаній у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях, діяльність регіональної міліції помітно набирає обертів.

Зокрема, відповідно до інформації юридичного представника BSA, співробітниками УГСБЕЗ УМВС України в Дніпропетровській області була проведена перевірка рекламно-видавничого агентства "Дніпро-Вал", під час якої було вилучено 3 ПК із інстальованими контрафактними копіями програм Microsoft та Adobe. Сума збитку, завданого правовласникам, склала близько 53 тисячі гривень, що є достатнім для порушення кримінальної справи і притягнення винних до встановленої законом відповідальності. На адресу Дніпропетровської міліції була направлена заява про порушення авторських прав компаній Microsoft та Adobe Systems.

Одеськими оперативниками був задокументований факт використання в діяльності ВАТ "Страхова компанія "Алькона" неліцензійного програмного забезпечення корпорації Microsoft. У результаті перевірки на підприємстві виявлено і вилучено 5 ПК із неліцензійними програмними продуктами. Сума збитку, завданого корпорації, склала більше 18000 гривень. За заявою юридичного представника BSA в Україні порушено кримінальну справу, ведеться слідство.

"Рішучі кроки правоохоронних органів України демонструють серйозність намірів держави, направлених на захист прав інтелектуальної власності, та істотно сприяють зростанню іміджу України на міжнародній арені", - прокоментував Владислав Шаповал, юридичний представник BSA в Україні. - "У свою чергу, завдання BSA - роз'яснити компаніям-користувачам, які ризики та загрози спричиняє використання неліцензійного ПЗ для їхнього бізнесу, ділової репутації, а також для їхніх клієнтів і ділових партнерів, які змушені розділяти дані ризики з порушником".

За інформацією пана Шаповала протягом минулого року в Дніпропетровській області було порушено 19, у Донецькій - 11, в Одеській - 7 кримінальних справ зазначеної категорії та у цілому проведено більше 80 перевірок господарської діяльності підприємств на предмет дотримання законодавства в сфері інтелектуальної власності. З метою попередження юридичних ризиків, тільки в березні 2008 року підприємствам цих регіонів було направлено близько 30 попереджувальних листів.



За матеріалами Подробности
old_editor, 12.03.2008 01:41



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини