Наталія Яресько вважає, що проти РРО в Україні почалася інформаційна кампанія

Сьогодні в Україні триває справжня інформаційна кампанія проти кількох кроків, що дозволять швидко та ефективно вивести значну частину економіки України з тіні - перш за все, проти запровадження електронного адміністрування ПДВ, та проти запровадження реєстраторів розрахункових операцій (РРО), що з 1 липня 2015 року має стати обов'язковим для платників податку ІІІ групи єдиного податку, і з 1 січня 2016 року – для платників ІІ групи є обов’язковим.

Про це голова Мінфіну Наталія Яресько написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Запровадження РРО – це питання справедливості. Адже, в той час, як сьогодні частина підприємців працює прозоро, відповідально та чесно платить податки, та тим самим, беруть участь у фінансуванні соціальних видатків, оборонних та інших потреб держави, інша частина підприємців ухиляється від цього», - пише Яресько.

За її словами, запровадження РРО є вигідним і для громадян, і для підприємців, і для країни.

«Для громадян - застосування РРО посилює захист прав споживачів, адже використання РРО унеможливить продаж контрафактних та контрабандних товарів. Також при проведенні операцій через касові апарати покупці будуть отримувати касові чеки, що є документом, який дозволяє в разі придбання неналежної якості товару чи послуги повернути такий товар продавцеві чи оскаржити продаж у суді. 
Для підприємців - запровадження РРО і, відповідно, декларування реальних обсягів проданих товарів та послуг, слугуватиме рівності усіх платників податків перед законами, та створить рівні конкурентні умови для різних груп платників податків
Для держави - запровадження РРО має сприяти детінізації економіки України, оскільки посилить контроль за обігом готівкових коштів в економіці»,
- пише голова Мінфіну.

Одночасно, відзначає Яресько, в уряді розуміють, що в підприємців є певні занепокоєння щодо застосування РРО. Вони стосуються, перш за все, вартості цих касових апаратів, та можливих штрафів з боку контролюючих органів. Тому Уряд тісно співпрацює з бізнесом та депутатами аби мінімізувати можливі певні болючі наслідки застосування РРО для підприємців.

«Зокрема, депутати та Уряд погодили проект закону 1088 (н.д. Оксана Продан), який передбачає лібералізацію застосування РРО, в тому числі у ряді випадків звільняє підприємців від штрафних санкцій, та на півроку позбавляє їх від фінансових санкцій за порушення касової дисципліни.

Таким чином, Міністерство фінансів розуміє можливі труднощі підприємців, пом’якшуючи вимоги до запровадження заходів, що сприятимуть детінізації економіки. Але ми також хочемо, аби підприємці розуміли необхідність перейти на справедливі, прозорі, відповідальні, громадянські принципи до роботи.

Тому Мінфін категорично не підтримує рух проти обов’язкового застосування РРО. Ця шлях в минуле. Ми повинні рухатися вперед, відповідати європейським стандартам ведення бізнесу, яке дозволить нам крок за кроком приблизитися до європейських стандартів життя.

Якщо норму про обов’язкове застосування РРО буде відмінено, це фактично означатиме, що Україна не хоче виходити з тіні. Це, у свою чергу, означатиме недоотримання доходів державним бюджетом, і як наслідок – відсутність ресурсів для підвищення соціальних видатків для найбільш вразливих верств населення.

Звертаюся до всіх – депутатів, представників уряду та підприємців шукати діалог та думати про майбутнє нашої країни», - говорить Яресько..

 

Леся, 17.06.2015 12:17



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини