Росія зацікавлена у зриві мінських домовленостей, щоб перевести ситуацію на Донбасі на ручне управління - політолог

Бойовики почали наступ на Мар'їнку, щоби зірвати роботу Контактної групи у Мінську.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав політолог Євген Магда.

«Схоже, сепаратисти ставили перед собою дві взаємовиключні цілі. Якби їм вдалося захопити Мар'їнку, вони спробували б розтрубити про свої успіхи і максимально деморалізувати українських військових і суспільство в цілому. Але оскільки ЗСУ оперативно і рішуче дали відсіч нападникам, в інформаційному просторі з'явилася інша версія: про порушення Україною Мінських домовленостей і артилерійських ударах по мирному населенню Донбасу. До того ж на наступний день після настання сепаратистів президент виступав зі зверненням до парламенту, і навіть локальний успіх бойовиків міг зіпсувати настрій Петру Порошенко», - каже політолог.

За його словами, Росія оперативно звинуватила Україну в порушенні перемир'я, демонстративно закликавши членів Ради Федерації не роз'їжджатися, щоби за необхідності оперативно зібратися  для участі в можливому екстреному засіданні. Однак цивілізований світ встиг розібратися в хитросплетіннях провокації, що підтвердили і заяви провідних зовнішньополітичних відомств, і засідання Ради Безпеки ООН, на якому російський представник Віталій Чуркін вже традиційно був в блискучої ізоляції.

«Цікавий розвиток отримала ситуація в Контактної групи по Донбасу - представник ОБСЄ в ній Хайді Тальявіні вирішила піти у відставку. Пояснень свого кроку швейцарський дипломат поки не дає. Імовірно її рішення - спроба заблокувати роботу Контактної групи, звівши нанівець можливості для діалогу між протиборчими сторонами. Володимир Путін в інтерв'ю впливовій італійській газеті підкреслив, що кримський сценарій приєднання на Донбасі реалізований не буде. Він робить акцент на необхідність поваги українською стороною прагнення Донецька і Луганська до самовизначення, при цьому підкреслюючи, що залишається прихильником єдності України.

Об'єктивно кажучи, «Мінськ-2» далеко не досконалий, і домовленості далекі від повного виконання. Але сформульовані після багатогодинних переговорів рамки врегулювання є міжнародно визнаними, на них спирається в своїй зовнішній політиці не тільки офіційний Київ, а й наші західні партнери. При цьому Росія максимально зацікавлена ​​у зриві домовленостей, щоб перевести ситуацію на Донбасі в ручне управління. Це означає, що влітку 2015-го нас чекає ще жодна провокація з боку бойовиків і їх прагнення розширити підконтрольну територію», - каже Магда.

Леся, 08.06.2015 09:26



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини