Волонтери розповіли, як їх використовують у політичних іграх

Волонтери розповіли про те, що їх начебто використовують у політичних цілях ті люди, проти котрих раніше постав Майдан.

«Мабуть, ВПЕРШЕ нас, волонтерів, так по-хамському використовують для політичних (або інших) цілей ті, проти кого ми повстали. Наша задача зараз - максимально поширити інформацію (укр., рос, англ.) Все ДУЖЕ серйозно. Цей лист ми писали разом - підтверджую кожне слово. Деталі – згодом», - пише на своїй сторінці у Фейсбуці волонтер Валентина Варава.

Текст листа волонтерів наводимо повністю.

 ВОЛОНТЕРИ УКРАЇНИ ПРОТИ ПОЛІТИЧНОГО РЕКЕТУ КОЛИШНІХ РЕГІОНАЛІВ


У травні-червні цього року група волонтерів, які є представниками найбільших волонтерських організацій України, взяли участь у низці заходів, що мали на меті створення «Єдиного волонтерського логістичного центру» розподілу допомоги, яка надходить з Західної та Центральної Європи. Ідею створення такого центру оприлюднили на т. зв. Центральноєвропейській регіональній конференції українських волонтерів, що відбулася 12 травня в столиці Угорщини — Будапешті. Ініціатором конференції з угорської сторони виступило Державне самоврядування Українців Угорщини. Офіційною метою конференції було обговорення формату прийняття допомоги від європейців. Однак захід не був широко анонсований, тому в роботі конференції взяли участь аж ніяк не всі волонтерські організації України, тобто представницький рівень заходу був неспівмірним з масштабністю висунутих завдань. В цьому й не було потреби: насправді конференція виявилася тільки «прикриттям» політичного проекту колишніх регіоналів Івано-Франківщини, що прагнуть знову ввійти у владу на плечах волонтерського руху. Це стало зрозуміло трохи пізніше. А проте, під час конференції відбулися корисні зустрічі з провідними представниками української діаспори, яка живе в Угорщині і докладає чималих зусиль, допомагаючи Україні в цей важкий час. 
У Будапешті визначено, що волонтерські організації України разом з європейськими, зокрема з угорськими волонтерами, за сприяння та допомоги Державного самоврядування українців Угорщини, посольства України в Угорщині, консолідують свої зусилля щодо створення Єдиного логістичного центру розподілу допомоги, яка надходить з Західної та Центральної Європи; а також щодо лікування та реабілітації осіб, що постраждали в зоні АТО (бійців, членів їхніх сімей, переселенців зі сходу). 
Наголошено, що консолідація зусиль не означає створення якоїсь окремої організації, не висуває політичної мети та завдань; розподіл допомоги відбувається на умовах відкритості та прозорості. 
Однак невдовзі виявилося, що організатором так званого об’єднання волонтерів з української сторони виступає такий собі Всеукраїнський громадський союз «Слава Україні», на чолі з Андрієм Верлатим.

Разом з ГО «Громадська інціатива Галичини» та «Фондом відродження Прикарпаття» він тепер є розпорядником допомоги, яка надходитиме з Західної та Центральної Європи, зокрема з Угорщини. Ці всі три «громадські організації» є фікціями, афілійованими з одними й тими самими особами, що тісно пов’язані з політиками «Опозиційного блоку».

Конференція в Будапешті та ухвалені на ній рішення використано для політичного розкручування осіб, що беруть участь у цьому проекті. А надто помітні були піар-потуги щодо підвищення рівня значущості ГО «Слава Україні» як організації, що відіграє вирішальну роль у справі об’єднання волонтерів. Є всі підстави вважати, що ця «громадська організація» насправді є тільки засобом повернення у владу людей, які втратили позиції після Майдану. А спосіб — використання доброго імені волонтерів і всього волонтерського руху, що здобув заслужену повагу в суспільстві.
2–3 червня в Івано-Франківську відбувся так званий Всеукраїнський з’їзд волонтерів, до участі в якому запросили тих-таки волонтерів з вузького кола, що брали участь у Будапештській конференції. Головною подією з’їзду мало стати одержання гуманітарної допомоги з Угорщини. Але ніхто з волонтерів не знав, і так і не дізнався точно, якого характеру допомога мала прибути до Івано-Франківська. Організатори заходу цим разом з волонтерами не церемонилися, і навіть не організували публічної зустрічі фур з гуманітарним вантажем разом з представниками волонтерських організацій України. Волонтерів просто зачинили в конференц-залі готелю, тимчасом як на фоні прибулих фур фотографувалися і давали інтерв’ю офіційні особи та організатори цієї піар-акції. Жодного представника реальних, відомих волонтерських організацій до фур не допустили. Запрошених на «з’їзд» волонтерів просто використали для висвітлення піар-кампанії колишніх регіоналів, що рвуться до влади. Слабкі спроби недосвідчених у брудній політиці волонтерів протестувати проти такої сваволі були зупинені в брутальній формі. Волонтерам у категоричній формі заявили, що тепер уся гуманітарна допомога з Західної та Центральної Європи надходитиме і підлягатиме розподілу лише через ГО «Слава Україні». Коли волонтери поцікавилися роллю колишнього голови Івано-Франківської обласної адміністрації Михайла Вишиванюка в цій історії, то наштовхнулися на добірне хамство з боку організаторів заходу. З огляду на такі події волонтери, що на заходах у Будапешті та Івано-Франківську виступили як представники найбільших волонтерських організацій України, заявляють:

 Ми завжди були, є і будемо відкриті для будь-якої чесної допомоги, яку нам пропонують. Ми щиро вдячні всім українцям, зокрема українській діаспорі, що підтримувала і далі підтримує нас у нашій боротьбі за вільну та демократичну Україну. Але ми нікому не дозволимо використовувати волонтерський рух, чистий і безкорисливий порив наших з вами сердець, для задоволення чиїхсь політичних амбіцій. Ми в жодному разі не братимемо участі в будь-яких кампаніях, що їх провадять політики, передусім — діячі Партії регіонів. Це наша принципова громадянська позиція. Ми звертаємося до всіх українських діаспор Європи з проханням почути нас, і вийти на пряму співпрацю з громадянським суспільством, представниками якого є волонтери України. Ми виступаємо тільки за чесну співпрацю — без політичних прошарків, без представників колишньої влади, з якими ми провадимо і провадитимемо непримиренну боротьбу. Україна стане демократичною державою! З нами правда і Бог! Перемога буде за нами!

Леся, 07.06.2015 14:40



Вибір редакції

Найпопулярніші новини