"Ми тільки те й робимо, що продовжуємо свою мову засмічувати" - Юрій Винничук

Питання ідентичності мови та її чистоти продовжує хвилювати українське письменство. Так, відомий письменник Юрій Винничук, уродженець Франківська, звернув увагу на те, що мовні помилки дуже часто зустрічаються на телебаченні і з цим в першу чергу потрібно боротися.

"З телевізора чуєш «віряни», «містяни» і не можеш второпати, звідки випорпані ці дивовижі, яких ніколи в нашій мові не було? Після розпаду Югославії уже не існує сербсько-хорватської мови, а є сербська, хорватська, боснійська і чорногорська. Тепер, коли нема гегемонії сербів, ховати, боснійці та чорногорці скрупульозно чистять свої мови, витягаючи з закапелків забуті слова.

Також він навів приклади, для порівняння, наскільки змінилася українська мова з часом, наголосивши, що її час відроджувати.

"У нас же все навпаки – ми тільки те й робимо, що продовжуємо свою мову засмічувати. У нас є багато слів, які чомусь було викинуто з ужитку, а натомість запозичено російські. Було «м’ясиво» – стало «м’ясні вироби», було «печиво» – стало «випічка». Геть забувся «набіл», який спочатку перетворився на «молочні вироби», а тепер ще й на якусь, прости Господи, «молочку»", - пише письменник у Фейсбуку.

Леся, 19.05.2015 09:44



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини