У франківського художника вулиця Страчених асоціюється із липами, до яких прив’язували патріотів перед розстрілом

Франківський художник Ігор Ропяник розповів із чим у нього асоціюється вулиця Страчених.

Історію він описав на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Останнім часом про вулицю Страчених у Франківську згадувалося, мабуть, чи не найбільше у зв’язку з відомим конфліктом. Найбільше говорилося про національну пам’ять. Тобто, про те, що стало каменем спотикання у вирішенні питання дозволити-не дозволити встановлення літника неподалік трагічного місця…

…У мене з цією вулицею свої асоціації. З дитинства мав звичку: йду цією вуличкою – тоді вона називалась Тобілевича - і мимовільно рахую липи. Знав, що їх десять. Але все-одно, кожного разу йду і рахую: одна, друга, третя… десята… Бо ті липи були частиною трагічної історії, почутої від батьків.

…Мені мама ще в дитинстві розповідала про той страшний розстріл. Вона, до речі, теж мала бути на тій виставі: напередодні до них додому прийшов знайомий парубок Осип Дідоха й запропонував їй та її сестрі Олі піти в театр на оперету «Шаріко», навіть квитки мав при собі. Дівчата відмовилися, бо мали інші плани. А він таки пішов. Його арештували разом з іншими, але відвезли кудись в район (сам він був з Долини), де й розстріляли. 

А на самому розстрілі під синагогою мама таки була. Бачила, як розстрілювали її доброго знайомого з Гірки Богдана Бойка (він часто бував у «Просвіті», ходив з нею до однієї церкви )…
…Пройшло небагато часу, і станиславівці в пам’ять про закатованих посадили на цій вуличці десять лип – саме стільки було вкопано стовпів, до яких дротом прив’язували українських патріотів.. Дуже символічний і щирий пам’ятник, як на мене.

А потім кількох лип не стало. Зрубали. Бо вирішили поставити «файніший» пам’ятник. 
Зрубали пам’ять. Хоча, гадаю, той пам’ятник міг цілком вжитися з липами. 
Видно, у новітніх пам’ять правильніша… Але чи щира?
…А звичка рахувати липи у мене залишилась. Лиш тепер лічба закінчується на цифрі «сім».

Леся, 03.05.2015 22:04



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини