Про сплату пенсійного збору з операцій купівлі іноземної валюти

З 1 квітня 2014 року Законом України "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні" введено збір на обов'язкове державне пенсійне страхування за ставкою 0,5% при здійсненні операцій з купівлі юридичними і фізичними особами іноземної валюти в безготівковій та/або готівковій формі.

Національний банк України листом від 04.04.2014 р. № 29-113/14630 роз’яснив порядок нарахування та утримання пенсійного збору із зазначених операцій, перерахування його до Пенсійного фонду України та здійснення контролю за правильністю та своєчасністю його справляння.

Згідно з роз’ясненням уповноважені банки (фінансові установи) нараховують, утримують та перераховують збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з усіх операцій купівлі іноземної валюти як для задоволення власних потреб таких установ, так і при придбанні такої валюти клієнтами зазначених установ.

Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування не сплачується з операцій купівлі іноземної валюти, що здійснюють дипломатичні представництва, консульські установи іноземних держав в Україні та їх працівники, якщо останні не є громадянами України або не проживають в ній постійно та акредитовані в МЗС України, міжнародні фінансові організації, які відповідно до законодавства України звільнені від сплати податків та зборів в Україні.

Під час здійснення операцій з купівлі безготівкової іноземної валюти банки повинні вимагати від клієнтів зазначити у заяві на купівлю іноземної валюти про те, що клієнт доручає банку перерахувати до Пенсійного фонду України суму збору на обов’язкове державне пенсійне страхування у розмірі 0,5 % від суми в гривнях, що витрачена на купівлю іноземної валюти (без урахування комісійної винагороди за цією операцією).

Для цього банкам необхідно переглянути умови договорів на розрахунково-касове обслуговування клієнтів і передбачити в них, що в разі купівлі безготівкової іноземної валюти за дорученням клієнта банк нараховуватиме, утримуватиме та сплачуватиме суму збору на обов’язкове державне пенсійне страхування від імені та за рахунок клієнта.

При здійсненні операцій з купівлі готівкової іноземної валюти банки (фінансові установи) доповнюють квитанцію про здійснення валютно-обмінної операції за формою № 377-К додатковими реквізитами (рядком), у якому зазначається сума сплаченого збору на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Перерахування коштів збору із рахунків на рахунки Державного казначейства України здійснюється банками (фінансовими установами) щоденно не пізніше наступного операційного дня з дня зарахування таких коштів за попередній день.

Національний банк України буде здійснювати контроль за дотриманням банками (фінансовими установами) процедури сплати такого збору та застосовувати санкції при виявленні порушень.

 Підготовлено інформаційно-комунікаційним

 відділом  ДПІ у м. Івано-Франківську ГУ Міндоходів

в Івано-Франківській області

Леся, 11.04.2014 16:33



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини