Нотатки з приводу ситуації в Криму

Нотатки з приводу ситуації в Криму

Сергій Дяченко , глава правління МГО " Ідейна варта" , волонтер Української Гельсінської спілки з прав людини , Міжнародної Амністії

Сьогодні має місце свідома провокація , що має своєю метою організувати внутрішній збройний конфлікт з метою зіграти роль " миротворця" . Дана операція була підготовлена ​​тактично заздалегідь , зокрема інформаційний простір АР Крим вже тривалий час контролюється виключно РФ в рамках державної програми "Про підтримку і поширення російської мови, культури ... в країнах СНД". Крім того , тривалий час створювалися структури громадянського суспільства , свідомо спонсоровані для розпалювання міжнаціональної ворожнечі і пропаганди ідеї " возз'єднання в єдину державу " . Природно , основна мета - зіграти на стереотипах попереднього покоління і обробити інформаційно нашу свідомість. Тривалий час з боку РФ впроваджувалися агенти ( розвивалася агентурна мережа) і є думка , що коли стало зрозуміло , що Януковича В.Ф. очікує крах , діяльність агентурної мережі активізувалася з метою зайняти ключові позиції в східних регіонах для створення потрібного інформаційного прообразу і фактичного захоплення влади ( Аксьонов і іже з ним). Враховуючи , що екс -президент України перебуватиме у міжнародному розшуку за фактом звинувачення в масових вбивствах (ч. 2 п.1 ст.115 КК України , так як влада виступала фактичним замовником злочину , реалізація його проводилася силами нелегального антитерористичного підрозділу МВС " Беркут " і стартом ескалації конфлікту послужила перша зачистка мирної демонстрації в ніч з 29 на 30 листопада, продовжилася 1 грудня і постійно тільки усугубляющаяся ) . Саме тому екс- президента, що перебуває в безальтернативній правової ситуації , використовували для проведення прес -конференції , яка ознаменувала створення РФ фундаменту для захоплення території АР Крим .

У той же час як ні страшно це усвідомлювати , але всі ми пам'ятаємо , КОЛИ і ПІСЛЯ ЧОГО ЄС ввів санкції. Чи варто людське життя (навіть одна , навіть будь-яка, має вона чи не має цінність ) того , щоб виступати мотивом для застосування заходів політичного характеру ?

Тепер у нас є підтримка США по частині введення окремих санкцій. Однак є ряд більш істотних заходів , які на думку фахівців , можуть змусити Росію призупинитися . Наведу 3 сценарії:

Зняття ембарго на продаж нафти з Ірану. Викличе падіння на ринках РФ (до речі , Росія вже переживає нестабільний період у зв'язку з падінням рівня економіки в середньому на 10 %)

Вихід країн учасників проекту " Південний потік"

Блокування можливості здійснення валютних операцій і розрахунків РФ .

 

Питання тільки в тому , які заходи будуть прийматися з нашого боку (крім гучних заяв і констатації фактів) і чи захочуть вжити адекватних заходів країни Євросоюзу ВЧАСНО , не чекаючи трагічних подій.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

10 березня ЄС все-таки прийняв рішення щодо призупинення участі в проекті "Південний потік" , і заявив про те , що можливі фінансові проблеми , пов'язані з впровадженням санкцій , їх не зупинять.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Крім того, за станом на 13 березня вочевидь було знято ембарго на продаж нафти , остільки , оскільки керівництво Російської Федерації різко змінило риторику і навіть стало згадувати про можливі переговори з українською стороною.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Проте станом на 15 березня ситуація залишається загостреною, зокрема вже є перші жертви в Харкові ( напад на організацію " Просвіта" ) , масові заворушення під адміністративним судом в Донецьку. Службою безпеки України затримано чергового співробітник військової розвідки РФ (статус - помічник гранатометника ) . Найсумніше , що ряд політичних партій і організацій ( Російський блок , Російська єдність , Червона сотня ) ніколи не приховували своїх справжніх мотивів перебування на території нашої держави , і завжди заявляли про необхідність об'єднання в одну державу. Більше того , коли я особисто був присутній в місті Генічеськ , де ЧФ РФ захопив радіонавігаційну станцію " Марс- 75 " на Азовському морі і було рішення господарського суду про передачу даного об'єкта під контроль України , виконавці так нічого і не змогли добитися , хоча це суперечить угоді країн СНД 1992 року. Вже тоді ( у 2004-2008 рр. ) було зрозуміло, яку геополітичну лінію проводить наш східний сусід. Але не було ніяких превентивних заходів . Невже те, що ми сьогодні маємо , не було легко прогнозованим ?

Проте , Крим забезпечує себе в економічному плані лише на 35 % , що касаеться водозабезпечення ( прісна вода) на 15 %. Тому про яку незалежність АР Крим може йти мова? І на якій правовій підставі просувається ця ідея?

Фундамент даній ситуації був укріплений і у відносно недавньому минулому. Зокрема , коли Рада РФ готував проект " Про приєднання територій .." в пояснювальній записці відкрито фігурувала АР Крим . Всі виступи розшукуваного екс - гаранта також були ретельно продумані. Необхідні додаткові доводи? Сумніваюся.

Леся, 15.03.2014 18:05



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини