Віче-реквієм: пам’яті «Небесної Сотні»

 

 

 

 

 

 

 Громадська організація ВОЛЯ!, організувала у місті Надвірна Віче-реквієм: пам’яті «Небесної Сотні», на якому вшанували подвиг людей, які поміж 1 грудня та 28 лютим, поклали свої життя, захищаючи Україну від диктатури.

На центральній площі міста, майдані Шевченка, встановили фотографії з іменами людей, які загинули обороняючи Майдан.  На великому екрані відображались їхні портрети, «за кадром» промовлялись імена вояків Небесної Сотні. Згадали кожного особисто, розказали про життя, надії та сподівання цих людей, їхню участь у Майдані і про те, як це життя обірвала смерть, у кожному випадку – трагічна та сумна. Учасники Віче слухали їхні імена, тримаючи в руках свічки, які по завершенню покладали до портретів загиблих.

На площі вишикувалась «надвірнянська» Сотня – чоловіки, які були в Києві в найважчі дні протистояння. Через місто проїхала колона надвірнянського АвтоМайдану, його учасники запалили свічки і поставили  їх перед портретами  героїв з Небесної Сотні.

Віче розпочалось з виконання Гімну, який, за доброю традицією, заспівали повністю – від початку і до кінця. Український Славень виконали під акомпанемент гри на трубі у спогад про музиканта з Харкова, який в час найтяжчого штурму Майдану безперервно виконував українські пісні, Гімн України, в такий спосіб підтримуючи захисників Майдану.

Духовенство міста провели молебень за душі майданівців з Небесної Сотні. В події також взяли участь музиканти, що вкотре нагадало про підтримку Майдану митцями, навіть у найскладніші части, коли відбувались штурми і наступи. Віче завершили «Заповітом» Шевченка, в якому у двох десятках рядків постає Україну сьогодення, пророкуючи нову історію, на яку сьогодні так сподівається кожен українець.

Активісти ГО ВОЛЯ! та ковалі Надвірної створили коване Дерево Пам’яті Небесної Сотні, яке вперше виставили на площі міста. Холодний метал зображає дерево з якого опало листя, що символізує обгорілі каштани Києва, які більше ніколи не заквітнуть, спалені чорним вогнем.  Це дерево уособлює тих українців, які вже ніколи не встануть на ноги, поглинуті «вогнем» протистояння. Довкола цього символу надвірнянці викладали свічки та лампадки запалені для загиблих. Дерево Пам’яті буде встановлене в Надвірній як нагадування і символ тої відчайдушної і жорстокої боротьби, в якій народилась Небесна Сотня.

Для Віче пам’яті активісти ГО ВОЛЯ! також виготовили прапори Небесної Сотні які розмістили поряд з українським стягом та революційним двоколором ОУН. Протягом всієї події ці прапори стояли поруч, один біля одного, розвіваючись на вітрі.

 «Небесна Сотня», це люди, які загинули через захланність жадних українських політиків, псевдо-ґарнатів, «президента», «міністрів», чиновників, які так відчайдушно тримались за свої крісла, що віддавали накази: «Стріляти». Особлива Сотня, про яку сьогодні не можна згадувати без смутку. Ніколи не можна буде. Про них говорять: «Герої», але найперше це люди –  чоловіки, жінки, підлітки – які поривались відстояти долю України. Навзамін за це у них забрали життя.

Все, що можемо сьогодні, це схилити голови перед їхнім подвигом, та жертвою.  Все, що маємо зробити – це продовжити справу за яку вони боролись. Їхні імена повинні звучати знову і знову, щоб Україна не забула тих, хто мав стільки відваги, сміливості, жертовності, щоб не схилились перед загрозою смерті.

Їхні історії це приклад того, якою повинна бути віддана боротьба, коли знаєш  «що» і «для чого» ти робиш і  знаєш, що не відступиш, нізащо.

Леся, 05.03.2014 18:18



Вибір редакції

Найпопулярніші новини