Після "Беркуту" на Грушевського знайшли гільзи від бойових набоїв

Під час прибирання барикад на вулиці Грушевського у Києві на місці дислокації силовиків журналісти виявили гільзи від патронів до рушниць 12 калібру.

Про це польський журналіст Петро Андрусечко написав на сторінках видання Nowa Europa Wschodnia.

Під час прибирання барикад на Грушевського у неділю, 16 лютого, журналісти вперше мали можливість піднятися на урядовий пагорб і побувати за укріпленнями "Беркуту".

Дорогою вони бачили водомети. А на місці дислокації силовиків виявили гільзи від боєприпасів польського, німецького, американського та чеського виробництва до рушниць 12 калібру.

"У безпосередній близькості від барикади, але з боку "Беркуту", валялися петарди і "коктейлі Молотова", які не вибухнули", - зазначив Андрусечко.

"Але найцікавішими були купи гільз від боєприпасів, використаних "Беркутом" під час битви на Грушевського. Їх кількість (сотні, якщо не тисячі) вказує на масштаби застосування зброї", - повідомив польський журналіст.

Всього виявили чотири типи патронів іноземного виробництва, які відрізнялися за кольором, зазначив він.

Червоні гільзи від набоїв виробництва французької компанії Spartan, помаранчеві – чеської фірми "Sellier&Bellot", білі – без розпізнавальних написів, але журналісти зі США визначили, що вони – американського виробництва, а сині – польської фірми FAM Pionki.

"А тепер, найголовніше, на (сайті) "FAM Pionki" серед моделей боєприпасів, сині патрони знаходяться у розділі "Спеціальні боєприпаси – бойові патрони", позначені символом LFT – 6.8 (12-й калібр). У патроні є 12 свинцевих дробинок", - пише Андрусечко.

Польський журналіст цікавиться, коли і на підставі якої угоди ці боєприпаси закуплені для правоохоронних органів України; для виконання яких завдань призначені ці набої зі свинцевими дробинами; чи можлива самостійна модернізація патронів – використання замість дробу (картечі) болтів тощо.

Як зазначає ZIK, на сайті фірми FAM Pionki не зазначено, для чого застосовуються такі патрони. Разом з тим діаметр в 6,8 мм вказує на те, що це не дріб, а потужніша картеч. 

Як відомо, у силових відомствах України не раз заперечували, що представники МВС використовували бойові набої, зокрема з картеччю. 

Леся, 17.02.2014 13:39



Вибір редакції

Найпопулярніші новини