Народний депутат Юрій Дерев’янко вимагає повернути землі Яремчанщини

Повернути громаді Яремчанщини належні їй землі вимагає народний депутат України Юрій Дерев’янко, який звернувся із депутатським запитом до прем’єр-міністра України Миколи Азарова та міністра екології та природних ресурсів України Олега Проскурякова.

Народний депутат просить вказати причини довготривалого зволікання із вживанням заходів та прийняттям нормативно-правових актів, необхідних для вилучення у Карпатського національного природного парку 1057,3 гектара земель та їх подальшої передачі громадянам Татарова та Ворохти. Ці населені пункти належать до Яремчанської міської ради.

 «У людей несправедливо забрали їхні ж землі, якими вони користуються роками. Люди побудували домівки, а нині виявляється, що ці землі їм не належать. Громаді потрібно за будь-яку ціну повернути належну їй землю. Саме з цією метою депутатський запит оголосили у сесійній залі. Тепер це питання — на контролі парламенту», - підтримує громаду Яремчанщини народний депутат Юрій Дерев’янко.

«На сьогодні не прийнято розпорядження Кабінету міністрів стосовно надання дозволу на розробку проекту землеустрою зі встановлення нових меж території Карпатського національного природного парку, - йдеться у депутатському запиті Юрія Дерев’янка, - Через що територіальні громади позбавлені можливості отримати у власність земельні ділянки, якими вони користуються упродовж років».

Більше як на 1000 гектарів земель Карпатського національного природного парку претендує громада Яремчанщини. Їх помилково було включено до земель парку під час виготовлення для КНПП картографічних матеріалів та державого акту на право постійного користування землею. Указ Президента 2010 року постановляв розширити територію Карпатського НПП: до території парку включити 1075,7 га земель лісництв та одночасно виключити з території парку 1057,3 га з метою подальшого надання громадянам, які належать до відповідних територіальних громад.

Але механізм передачі цих земель НПП досі не затверджено. Тому люди очікують на повернення земель, якими вони користуються роками.З проханням посприяти розв’язанню цієї проблеми до народного депутата Юрія Дерев’янка звернулися мешканці Ворохти й Татарова.

Земельна суперечка ускладнює життя не лише окремим людям, а й цілим населеним пунктам. У Ворохті через це не можуть вирішити господарські справи, зокрема, відкрити новий цвинтар та облаштувати станцію для сортування сміття. Селище претендує на 206 га Карпатського національного природного парку. З цим питанням ворохтянці оббивавали пороги місцевих та столичних чиновників – від Івано-Франківської облдержадміністрації до Кабінету Міністрів та Президента України. І отримали дозвіл на передання земель Нацпарку у власність територіальної громади. 

Однак, керівництво парку на розпорядження посадовців не зважає. «Ми змушені вдатися до захоплення земель, бо селищний цвинтар переповнений, ми ховаємо людей на людей у два-три поверхи. Відповідно до розпоряджень, міністерських та обласної влади, погоджено передачу земель, що нині розташовані на території Національного природного парку. Але представники КНПП нехтують документами», - повідомив селищний голова Ворохти Петро Кермощук.  

 

Леся, 27.11.2013 11:08



Вибір редакції

Найпопулярніші новини