Медики обласного центру Прикарпаття обмінялися досвідом зі швейцарськими колегами

Івано-Франківськ відвідали швейцарські експерти в галузі неонатології, акушерства та симуляційного медичного навчання Лукас Опіц, Штефан Гізін та Мартіна Гізін.

 У візиті також взяли участь представники Офісу з виконання Програми Наталія Рябцева, Григорій Наумовець та українські експерти Програми з питань неонатології та акушерства.

 «Перинатальний центр ми почали будувати з нуля, на відміну від інших регіонів Україні, де модернізували і реконструювали вже діючі центри, - говорить директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Роман Мельник. -  До кінця 2014 року ми мали б здати цей об’єкт. Розраховуємо на 125 ліжок. Я вважаю, що цей заклад буде одним із найкращих перинатальних центрів  в Україні, оскільки створюється за найновішими стандартами та технологією. Звичайно, шкода, що не маємо практики в роботі з манекенами. Хотілося б мати більше написаних програм, адже змоделювати ситуацію і розвинути навички  набагато легше, аніж ризикувати здоров’ям матері чи дитини. Тому підказки і вказівки швейцарських експертів є безцінними».

Як наголошує Лукас Опіц, кожен початок є складним. І не тільки в Україні, а й інших країнах, де є такі симуляційні центри, є ще багато чого, що можна покращити. 

«Допомога людям, які відкривають такі центри, є надзвичайно необхідною. Потрібно пам’ятати, що викладачі цього центру повинні брати до уваги психологічні моменти, оскільки людська взаємодія, щоб викладати такі речі, є фундаментальною, - зазначив гість. - Люди, яких ми зустріли, здивували своїм великим ентузіазмом, віддачею роботі».    

Під час перебування на Прикарпатті гості ознайомилися з  інфраструктурою Івано-Франківського центру симуляційного медичного навчання, змогли спільно з прикарпатськими колегами відпрацювати симуляційні сценарії, обмінялись досвідом, обговорили найближчі потреби центру та стратегії його подальшого розвитку.

Леся, 20.11.2013 11:25



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини