Світовий банк розкритикував фінансові векселі Кабміну

Світовий банк вважає безперспективним використання казначейських векселів для реструктуризації бюджетної заборгованості, в тому числі заборгованості з відшкодування податку на додану вартість.

Про це сказала економіст банку Анастасія Головач, передає "УНІАН" .

"Уряд прийняв рішення про впровадження фінвекселів. На нашу думку, це хибний шлях. Він не сприятиме подальшому розвитку реального сектора, і буде стримувати ділову активність, яка і так знижується" , - сказала Головач.

У той же час вона підкреслила, що витрати бюджету, продовжують зростати.

"Витрати держбюджету, незважаючи на зростаючий дефіцит, фінансуються за планом, що призвело до їх зростання на 10% за перші 8 місяців у річному вираженні", - зазначила експерт.

Також вона відзначила збільшення портфеля облігацій внутрішньої держпозики у НБУ, що може свідчити про проведення додаткової емісії.

"За 8 місяців поточного року портфель ОВДП у Нацбанку зріс на 34%, що говорить про те  що Нацбанк фінансує бюджет за рахунок додаткової емісії", - сказала Головач.

При цьому вона підкреслила істотне зростання дефіциту бюджету: "Дефіцит держбюджету в два рази більше минулорічного. Фінансування відбувається за рахунок внутрішніх джерел - більш дорогих, ніж кошти міжнародних фінансових організації".

Як відомо, раніше міністр доходів та зборів Олександр Клименко,заявив, що  закон про векселі затребуваний бізнесом.

Леся, 07.10.2013 15:28



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини