Жах: на Прикарпаття психічнохворих людей здавали у найми

На Івано-Франківщині психічнохворих людей здавали у найми.

Про це телеканалу ZIK повідомили мешканці села Підмихайлівці.

 Брати хворих з психіатричної лікарні для домашніх робіт було в селі звичною справою - за копійки хлопці робили важку домашню роботу. Працювали на чужих домогосподарствах, допоки не приїхала перевірка з Києва - комісія з прав людини. Журналісти телеканалу також вирішили перевірити інформацію і звернулися до працівника психлікарні з проханням дати пару чоловіків, щоб скопали город.

"Заборонено!, - заявив працівник лікарні. - Тиждень тому дописалися. Було файно, і платили хлопцям, і все. Та там по пару рублів платили, нам то було простіше. Погодував його і він був задоволений. Він мав 20 гривень на день і з охотою рвався. А тепер вони аж кричать - хочуть йти на роботу, а ніяк!". Однак, головний лікар Івано-Франківської обласної психіатричної лікарні Михайло Клочаний інформацію про використання хворих для чорних робіт заперечував.

І лише після уточнення журналістів про те, що місцеві мешканці підтверджують факти використання хворих як робочої сили, головлікар зазначив: "А корови пасти, город копати? – Це зараз в зв'язку з останньою тенденцією, що це так ніби порушує права пацієнтів, але пацієнт має право, як і кожна особа обирати, чи може він комусь допомогти. Тут немає закону, який би це заборонив, немає закону, який би це дозволив. От така пікантна ситуація", - сказав Клочаний.

Трудотерапію і справді використовують у лікуванні хворих з розладами психіки, але у таких випадках пацієнтів на місце праці мають супроводжувати. Та й робити хворі також можуть далеко не все.

"Трудотерапія – це коли щось там малювати, майструвати, щось такого ґатунку. Якщо людина йде сапати город, чи щось будувати, чи грузити вагони – це все-таки є використанням уразливого стану людини і зловживанням своїм службовим становищем", - повідомив правозахисник Роман Куровець.

 Прояснити те, що відбувається у Підмихайлівці, мали б в управлінні охорони здоров'я Івано-Франківської області. Але там ще не визначилися, знають вони про ситуацію у місцевій психлікарні чи ні. Спершу кажуть, що це все чутки.


Леся, 23.09.2013 12:29



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини