У робочих спеціальностей нема майбутнього?

Спеціальності в сфері інформаційних технологій — найбільш перспективні. Так вважає половина «білих комірців». При цьому до списку професій, у яких нема майбутнього, потрапили робочі спеціальності, а також такі професії, як таксист і… вчитель. Про це свідчать результати опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

За версією порталу CareerCast.com, рейтинг найкращих професій у США за 2013 рік очолив актуарій (спеціаліст зі страхової математики), друге місце зайняв біоінженер, і тільки третя позиція дісталась розробнику програмного забезпечення.

А в Україні ситуація виглядає дещо іншим чином. На думку офісних співробітників, саме ІT-професії є найбільш перспективними (так думають 47% респондентів).

Якщо говорити про можливість появи нових спеціальностей, то більшість опитаних вважають, що, хоча суттєвих змін на українському ринку праці не очікується, розвиток сфери IT очевидний:

«П’яти років мало для появи якихось нових професій, але цілком достатньо для того, щоб стали незатребуваними старі. Мені здається, що з плином часу буде збільшуватись попит на працівників сфери IT: програмістів, веб-розробників, верстальників і т.п.»

«Більше буде автоматизованих і програмованих процесів. Затребувані будуть IT-спеціалісти».

На другому місці серед найбільш перспективних професій — підприємець або бізнесмен (16%). Третю позицію, випередивши інженера різноманітних галузей, займає юрист, адвокат і прокурор (12%). Останнє місце в ТОП-5 належить архітектору (10%).

Тільки кожен десятий офісний співробітник вважає інженерно-технічні професії перспективними. При цьому респонденти вже через 5 років передбачають появу нових спеціальностей у цій сфері:

«Нові професії будуть в основному пов’язані з новими технологіями. З’явиться необхідність у спеціалістах як у сфері айті, так і в сфері медицини, співробітники яких працюють з нанотехнологіями».

Крім цього, до десятки найбільш перспективних професій потрапили:

6-те місце — керівник, директор;

7-ме місце — банкір;

8-ме місце — менеджер із реклами, РR, маркетолог;

9-те місце — лікар;

10-те місце — менеджер із продажів.

«Білі комірці» обережні в своїх прогнозах щодо змін на ринку праці в найближчому майбутньому, але припускають, що з’явиться інтернет-специфікація багатьох професій. А діяльність продажників, маркетологів і консультантів буде здійснюватись за допомогою Інтернету:

«Частина стандартних професій, на кшталт продажників/фінансистів/консультантів, повністю перейдуть у Інтернет. Таким чином, з’являться такі ж професії, тільки з префіксом “інтернет-“».

Чимало респондентів висловлюють упевненість у тому, що буде розвиватись медицина і психологія, а також припускають появу нових «екологічних» професій.

Як і рейтинг найменш престижних спеціальностей, список неперспективних професій очолили таксисти і водії. Кожен четвертий офісний співробітник вважає, що в цієї професії нема майбутнього. Але знаходяться і ті, хто розглядає у недалекому майбутньому можливість появи водіїв повітряних і навіть космічних таксі. Наскільки це реально — покаже час.

На друге місце вийшла професія вчителя, витіснивши робочі спеціальності на одну позицію. Робота в сфері послуг теж не розглядається «білими комірцями» як багатообіцяюча (4-та позиція в антирейтингу і 13% голосів).

Існує й інша думка: деякі респонденти очікують нового стрибка в розвитку вказаної сфери:

«З’являться спеціалісти з віртуальної автоматизації процесів забезпечення життєдіяльності. Можливо, дехто з нас буде надто багато часу проводити на роботі, а присутність вдома буде швидше віртуальною».

П'ятірку найменш перспективних професій замикають міліціонер і військовослужбовець. Більше за те, ця професія сприймається працівниками і як непрестижна.


Леся, 23.09.2013 09:42



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини