Мережа пологових закладів на Івано-Франківщині потребує реорганізації

На базі обласного перинатального центру відбулася конференція, присвячена  національному проекту «Нове життя - нова якість охорони материнства та дитинства».

«Працюючи над тими завданнями, які ставить перед нами держава, ми повинні, в першу чергу, формувати у населення культуру ставлення до власного здоров’я», - наголосив, звертаючись до колег, директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Роман Мельник. Лише здоровий спосіб життя, раціональне харчування та рання медична діагностика, за його словами, допоможуть у майбутньому уникнути багатьох хвороб та їх ускладнень, що особливо важливо для матерів і дітей. Адже на сьогоднішній день, як констатують лікарі, в Україні зафіксовано високі показники материнської та дитячої смертності, а значна кількість дітей помирає ще у перинатальному періоді.

Враховуючи це, в державі дбають про удосконалення перинатальної допомоги та розвиток її на регіональному рівні, що дозволить своєчасно надавати спеціалізовану допомогу навіть у найвіддаленішому населеному пункті.

На конференції йшлося про те, що у зв’язку з цим наявна на Івано-Франківщині мережа пологових закладів потребує реорганізації. 

«Заклад, який приймає менше тисячі пологів на рік, сьогодні в Європі рахується малоспеціалізованим, оскільки втрачаються фахові навички персоналу щодо дій в екстрених та невідкладних станах, - наголосила заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Зоя Ціхонь. – У нашій області є 30% закладів, у яких приймають менше 300 пологів». Це стосується закладів Галицького, Косівського району, міста Болехова, пологових стаціонарів у Перегінську Рожнятівського району та Заболотові Снятинського району.

Учасники конференції обговорили можливості створення на базі Калуської та Коломийської центральних районних лікарень перинатальних центрів другого рівня та стан справ зі спорудженням в Івано-Франківську обласного перинатального центру.

«На сьогодні знайдено ділянку, де розпочалося будівництво сучасного перинатального центру, - поінформував головний лікар нині діючого обласного перинатального центру, відкритого в Івано-Франківську ще  1997 року, Ігор Вакалюк, - виготовлена проектно-кошторисна документація на першу чергу лікувального закладу, розроблено медичне завдання».

Тим часом обласні медики сподіваються, що будівництво перинатального центру продовжуватиметься у межах Національного проекту «Нове життя - нова якість охорони материнства та дитинства»

 

Леся, 06.09.2013 11:04



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини