На Прикарпатті не вистачає лікарів загальної практики сімейної медицини

В нашій області «склалася потреба» у збільшенні кількості лікарів загальної практики сімейної медицини. Про це йшлося на засіданні колегії облдержадміністрації.

"На селі працює тільки 327 спеціалістів при втричі більшій потребі, - наголосив директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Роман Мельник, доповідаючи про розроблену регіональну цільову програму стимулювання медичних працівників у сільській місцевості . – Третина працюючих – передпенсійного віку. Тільки 40% лікарів сільської місцевості проживають на території, яку обслуговують. В перспективі в 2020 році буде необхідно ще майже 680 посад лікарів загальної практики сімейної медицини".

Зазначалося: дефіцит кадрів зумовлений відсутністю у сільській місцевості житла для медиків, ще низьким рівнем оплати праці, незабезпеченням лікарських установ необхідним медичним обладнанням, транспортом тощо. Щоб виправити ситуацію, необхідно розробляти систему стимулювання праці сільського лікаря. Потенціал для цього, як наголошувалося, є у кожному районі. Про це, за словами Романа Мельника, свідчать перші результати: у 2012 році «на мотиваційні заходи» для медиків у селі спрямовано 1,4 млн. грн., молодих спеціалістів – 1 млн. грн. Протягом 2011-2012 рр. п’ять працівників медичної галузі отримали кредити на будівництво житла та газифікацію осель за програмою «Власний дім».

На запитання голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка, де, в яких районах найкраще працюють у плані розробки заохочень для сільських лікарів, головний медик області Роман Мельник запевнив: на належному рівні така мотиваційна робота проводиться у Тлумацькому, Коломийському, Галицькому і Косівському районах.

На колегії ОДА було запропоновано до переліку стимулів для сільських медиків включити зменшення оплати за навчання у вищих навчальних закладах та проходження інтернатури майбутніх сільських лікарів, спрощення процедури працевлаштування на селі випускників-контрактників (з цього питання буде звернення до центральних органів влади).

Леся, 24.07.2013 12:22



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини