У Вигодському лісгоспі визначили кращого лісоруба області

На Прикарпатті змагались лісоруби. На базі Державного підприємства «Вигодське лісове господарство», що працює під керівництвом Ігоря Тимочко, відбулись обласні змагання серед працівників лісового господарства «Лісоруб-2013». 15 команд з Івано-Франківщини змагались за можливість представляти область на Всеукраїнських змаганнях.

Загалом лісоруби показували свої вміння у 5 вправах. Однією з найскладніших вважається вправа «Звалювання деревини», адже тут необхідно правильно підпиляти дерево, аби воно точно потрапило у намічену зону. Варто наголосити, що цьогоріч з цим завданням справилися всі лісоруби з меншою чи більшою точністю, хоча лише четверо з учасників цьогорічних змагань поцілили, як то кажуть, «в яблучко» (тобто чітко в ценральну відмітку). Найточніше виконав вправу звалювальник Вигодського лісгоспу Ігор Чекан.

Наступні вправи, які довелось виконувати лісорубам були не менш складними. Для того аби виконувати розтиражування на точність та обрізувати сучки, треба було правильно та швидко провести монтаж ланцюга бензопили. Найшвидше зібрав свій агрегат Петро Лаб’юк з Верховинського лісгоспу, який також виборов першість у вправі «Розкрижування деревини комбінованим різом», де треба було відпиляти від колоди частину надпилами зверху і знизу таким чином, аби надпил чітко зійшовся посередині.

Великої майстерності та спритності вимагала вправа «Точне розкрижування». Колода для розпилювання лежала на дошці, яка була засипана тирсою і лісоруби мали відпиляти частину колоди таким чином, щоб не зачепити дошку. Учасники змагань, боячись штрафних балів, недапилювали до дошки чималу відстань, проте найточніше зумів виконати нелегке завдання Зіновій Горішний з Рогатинського лісгоспу. Чоловік розповів, що тут важливо відчувати бензопилу та дерево.

Остання вправа, яка завершувала змагання вимагала чималої вправності. Лісоруби змагались у відокремленні гілок від стовбура. Необхідно було делікатно спиляти сучки, аби від них не лишилось більше 5 міліметрів. І знову переможцем став Петро Лаб’юк з Верховинського лісгоспу.

 Кожного року змагання проходять у різних лісгоспах. Цьогорічні господарі ретельно готувались до відповідальної події та доклали максимум зусиль, аби «Лісоруб-2013» відбувся на високому організаційному рівні і, як зазначили учасники, це їм вдалось.

«Ми дуже вдячні керівництву Вигодського лісгоспу за теплий прийом та відмінну організацію цьогорічних змагань. Працівники підприємства потрудились на славу. З кожним роком, як бачимо, рівень учасників змагань та їх професіоналізм зростає, тож сподіваємося, що і на Всеукранському рівні переможці обласного етапу гідно представлять нашу область», – наголосив головний інженер Івано-Франківського бласного управління  лісового та мисливського господарства Роман Варварук.

Вперше в програмі змагань були показові виступи операторів гідроманіпулятора, який вважається найбільш придатним та ефективним для роботи в лісі, адже за допомогою нього можливо погрузити спиляні дерева на автомобіль без допомоги крана.

«Ми вирішили показати, наскільки робота наших працівників є складною і як точно вони вміють виконувати її. Ми вже брали участь у змаганнях, де упродовж 10 хвилин необхідно було скласти зруб у вигляді колодязя, який складається з 9 рівнів і швидко та акуратно розібрати його. Того року призових місць у столиці ми не взяли, але готуємось до наступного конкурсу і сподіваємось, що наші оператори покажуть весь свій професіоналізм та здобудуть нагороди», – поділився планами на майбутнє директор ДП «Вигодське лісове господарство» на території якого проходили змагання, Ігор Тимочко.

 Також він наголосив, що лісоруби так само вправно як пиляють дерева, у відповідну пору року займаюсься і залісненням територій лісгоспу. «Ми цінуємо та бережемо надбання наших прадідів – карпатські ліси. Лісоруби допомагають заготовити насіння основних деревоутворюючих порід, у лісових розсадниках вирощуємо сіянці і кожної весни заліснюємо всі площі які залишились після суцільних вирубок, аби зберегти екосистему Карпат», – розповів пан Ігор.

За результатами змагань першість виборов представник Верховинського лісгоспу, другими стали Коломийські лісоруби, а на третю сходинку піднявся представник Івано-Франківського лісгоспу. Переможці отримали грошові нагороди та подарунки від організаторів змагань та спонсорів.

 

Леся, 22.07.2013 09:02



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини