За ініціативою нового складу Громадської ради відбудеться Форум батьків

29 травня 2013 року відбудеться обласний форум, ініційований комітетом з питань освіти і науки Громадської ради при ОДА. Метою заходу є активізація батьків, координація зусиль батьківських комітетів та налагодження співпраці з освітянами. Тому його проводимо за підтримки Департаменту освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту.  Даний Форум має започаткувати серію подібних заходів в області і проводитиметься регулярно.

Українська система освіти вже довгі роки є полем для політичних, педагогічних і глобальних експериментів. Можна довго дошукуватись причин такої ситуації, але серйозною проблемою є те, що наша освіта довший час знаходиться у режимі «активному пошуку». Ми можемо критикувати систему освіти в СРСР, але тоді був беззаперечний факт: вона мала чітко сформульовану мету.

Ми ніколи не створимо громадянське суспільство без виховання людей, які вміють думати. Ми нізащо не спроможемося виховати відповідальну політичну і бізнесову еліту без якісної освіти. Ми не виживемо на цій планеті без здорової нації. А сучасна освіта випускає хворих дітей, які не можуть поступити в університети без додаткових «приватних уроків», а закінчивши вузи, не знають як скористатись своїм дипломом.

У освіті склалась ситуація неповного трикутника, адже довгий час в країні просто були відсутні батьки, котрі полишали дітей, прагнучи знайти засоби до існування. Потім ми наткнулись на проблему відсутності фахового вчителя, а на певному етапі проблемним стає і відсутність тих, хто мав би вчитись. Держава залишається найбільш зацікавленою стороною ситуації, проте досі не усвідомлює пріоритетності розвитку саме освіти у країні.

З метою налагодження тісної співпраці з батьками, для їх активізації і громадянської просвіти і було запропоновано провести в м.Івано-Франківську обласний Форум батьків. Мета заходу полягала у здійсненні своєрідного «лікбезу» батьківських комітетів, котрі часто, не усвідомлюючи своїх законних прав і повноважень, інертні у важливих питаннях освіти, діючи за старим принципом «…а нічого не зміниться».

Саме батьки повинні порушувати питання якості освіти, адже саме батьки закладають основи національного і морального виховання, запорукою  успішності якого має бути налагодження конструктивного полілогу між освітніми закладами та представниками батьківських комітетів.

У подальшому бажаним бачимо регулярне проведення подібних Форумів. Таким чином буде створено майданчик для системної роботи і обговорення всіх наболілих питань з метою їх вирішення і розв’язання задовго до початку нового навчального року. Подібний захід є хорошим прикладом співпраці, закладаючи необхідні передумови для конструктивної співпраці між батьками та школою.

Ми підкреслюємо непорушність основних національних принципів виховання, причетності до формування здорового, свідомого і освіченого громадянина саме інституту сім’ї. Українська родина виростила і виховала людей, які пережили століття поневолення, війни і геноциди. На сучасному етапі розвитку перед нами постають нові виклики, проте завдання залишаються незмінними.

Саме виходячи із такої логіки і було сформовано склад доповідачів Форуму. Серед них були освітяни, юристи, батьківський актив міста та області і просто батьки. Зокрема Володимир Сохан виступив із доповіддю про правові підстави функціонування батьківських комітетів. Ярема Стецик розповів про важливість релігійного та національного виховання.

Говорили також про пластову методу виховання у школі, яка налічує вже століття досвіду (Оксана Румак). Ініційовано і започатковано розробку проекту учнівського Кодексу честі (Володимир Половський).  Про основні виклики перед сучасною освітою розповіли самі освітяни – Сергій Дерев’янко та Зінаїда Болюк. Практичним досвідом поділився голова міської ради батьківського самоврядування Петро Хмельовський.

Після завершення пленарної частини делегати продовжили роботу у секціях, які самі обрали ще під час реєстрації учасників. А у перервах між заходами Форуму могли провести час із користю, спостерігаючи за виступами пластунів станиці Івано-Франківськ та екологічною пантомімою молодіжного театру «Арт-Акт».

Також учасники долучились до озеленення міста, висадивши квіти на клумбах перед облдержадміністрацією.

Оскільки комплекс проблем, які нагромадились  у нашій освіті є достатньо серйозним і його неможливо охопити в рамках одного заходу, пропонуємо зробити подібний Форум щорічним з метою оптимізації подібного діалогу.

Цитуючи голову ОДА Михайла Вишиванюка, можемо стверджувати, що влада сприятиме розбудові громадянського суспільства і долучатиметься до реалізації подібних ініціатив громадськості краю.

Леся, 27.05.2013 11:45



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини