Лікарі, спільно із священиками розповіли, як правильно вийти з посту

У Івано-Франківській Центральній міській клінічній лікарні відбулася спільна прес-конференція лікарів та представників церкви. Вони розповіли, як правильно і без шкоди для організму вийти із посту.

 За словами капелана Центральної міської клінічної лікарні о. Романа Терлецького, дуже важливо зрозуміти, для чого існує піст. 

 „Піст не для того, щоб відмовлятися або неправильно відноситися до їжі. Навпаки, піст нагадує, чим є їжа насправді. Ми забули, що споживання їжі має бути святом, тим, що гуртує наші родини разом, за одним столом. Сьогодні споживання їжі перетворилося на фаст-фуд, звичайне наповнення шлунку. Навіть на весілля, чи на якісь бенкети ми йдемо, щоб наповнити свій шлунок. А насправді, маємо просто радіти тому, що зібралися разом. Тому піст має нагадати нам, чим є їжа насправді, що це – дар від Бога”, – каже о. Роман Терлецький.

Він наголошує також, що піст – це тільки один з елементів духовного життя, важливими є ще й молитва і милостиня. Якщо вирвати піст з цього контексту, ніякої зміни не відбувається. Коли людина наближається до Бога через молитву, а через милостиню наближається до ближнього, піст для неї дійсно отримує значення. 

Завідувач терапевтичним відділенням Центральної міської клінічної лікарні, міський позаштатний терапевт Зіновія Зозуляк розповідає, що з настанням свят велика кількість населення не дотримується поступового виходу із посту і тому у лікарнях, особливо у терапевтичних відділеннях, кількість пацієнтів зростає: „Із посту потрібно виходити поступово. В першу чергу має бути роздільне харчування, не можна приступати одразу до смажених страв, до важких страв. Окрім того, має бути дробне харчування – 5-7 разів на день. Велика кількість населення страждає патологією шлунково-кишкового тракту. В тих, у кого немає цієї патології, з настанням посту, залози внутрішньої секреції відпочивають і раптове надмірне вживання їжі може спричинити такі захворювання, як хронічний панкреатит, холецистит. Тому їжу слід приймати поступово. А людям, які страждають на захворювання підшлункової залози, слід перед їжею вживати ферментні препарати, їх у аптеках є дуже багато. Тому можна підібрати найоптимальніші”.

Правильний вихід з посту потрібен і для того, щоб запобігти загостренню серцево-судинних захворювань. За словами завідувача відділенням судинної неврології Центральної міської клінічної лікарні, позаштатного міського невролога Ірини Кобець, піст – це не сорокаденна дієта, бо потрібно очиститися не тільки фізично, але й духовно. 

„Організм повинен підготуватися до великого таїнства Воскресіння Христового, людина має не тільки дотримуватися певних заповідей щодо харчування, але й не забувати про інші важливі моменти: не гніватися, не дратуватися, не засуджувати. Захворювання серцево-судинної системи вимагають певної дієти не тільки під час посту, але й в інші дні. Харчування, при якому варто надавати перевагу рослинним жирам, рибі, великій кількості клітковини, овочам і фруктам має бути протягом усього року. Людина повинна підійти до посту психологічно підготовленою. Піст не має бути дратівливим стресом, це поєднання духовного і фізичного очищення”, – каже Ірина Кобець.

І медики, і священнослужителі переконані: тільки правильний, розумний підхід до кожної життєвої ситуації може уберегти людей від захворювань. Постити корисно, проте уже незабаром помірність у виході з посту та дотримання рекомендацій лікарів може дійсно принести велику користь для здоров’я.

Леся, 26.04.2013 09:23



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини