Координаційна рада не підтримала планів щодо будівництва гідроелектростанції у Дземброні

Відбулося засідання координаційної ради з питань будівництва об’єктів малої гідроенергетики та протипаводкового захисту. Захід за участю науковців, представників влади, громадськості та журналістів проводив перший заступник голови облдержадміністрації Василь Плавюк.

Йшлося про перспективи спорудження малої ГЕС у селі Дземброня на Верховинщині та відновлення роботи ГЕС у селі Конюшки Рогатинського району. 

Вивчивши ситуацію, представники координаційної ради не підтримали планів щодо будівництва гідроелектростанції у Дземброні. Основна причина – негативне ставлення до цього громади села.

 «Потрібно чути село, розуміти село і діяти в межах закону, - переконаний Василь Плавюк. – Ніхто проти рішення громади йти не буде». 

Враховуючи недоліки у проекті спорудження Дзембронівської міні-ГЕС, координаційна рада рекомендувала Архбудконтролю відкликати дозвіл на її будівництво. Заступнику директора департаменту промисловості та інфраструктури облдержадміністрації Вадиму Козленку доручили згрупувати, проаналізувати та спрямувати у правоохоронні органи матеріали з оформлення дозвільних документів «для надання юридичної правової оцінки діям державних службовців, які надавали дозвіл». 

На засіданні координаційної ради також зазначалося, що громада с. Конюшки Рогатинського району дала дозвіл на відновлення у своєму населеному пункті на річці Гнила Липа міні-ГЕС, спорудженої ще у 50-х роках. Підприємство, яке здійснюватиме будівництво, уклало з селянами угоду про соціально-економічне партнерство. Зрозумівши думку громади, координаційна рада рекомендувала підприємству провести збір необхідних документів і подати їх на розгляд для погодження. 

Довідково 
На сьогоднішній день в області діють три міні-ГЕС. Їх потужність – 2,7 мВт. Нараховується не більше 20 діючих дозволів на спорудження нових гідроелектростанцій.

Леся, 03.04.2013 10:30



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини