Сучасні стандарти якості їжі у контексті збереження Карпатської кулінарної спадщини

Круглий стіл з такою назвою відбувся 27 березня ц.р. в Івано-Франківську на базі Технікуму готельно-ресторанного сервісу та туризму Київського національного університету харчових технологій. Захід став доброю нагодою презентувати програму сертифікації Карпатської мережі кулінарної спадщини потенційним членам мережі – суб’єктам господарювання, навчальним закладам, громадським організаціям, що діють у сфері традиційної кулінарії та відповідального туризму, а також державним установам та організаціям, відповідальним за безпеку харчових продуктів, надання дозволів у сфері громадського харчування. Загалом в заході взяли участь зацікавлені особи з України, Румунії, Угорщини та Словаччини.

Круглий стіл організовано в рамках проекту «Карпатська мережа кулінарної спадщини», що співфінансується ЄС в рамках Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна на 2007-2013 роки. Проект стартував у квітні 2013 року та триватиме до лютого 2014 року. Територія реалізації проекту охоплює Івано-Франківську область України, повіти Марамуреш та Сату-Маре Румунії, область Солбоч-Сотмар-Берег Угорщини, Кошицький край Словаччини. Виконавцем проекту є Туристична Асоціація Івано-Франківщини (Україна).

Проект має на меті збереження та популяризацію ролі та різноманіття карпатської кухні та кулінарних традицій як чинників сталого регіонального розвитку та збереження місцевої культурної спадщини.

Організатори круглого столу ставили перед собою завдання отримати професійний зворотний зв'язок (коментарі експертів, представників установ та організацій з сертифікації і контролю якості в цільових регіонах та ін.) щодо програми сертифікації мережі та більш широко обговорити питання безпеки та якості традиційної кулінарії.

Учасники заходу також ознайомилися з результатами опитування підприємств, громадських організацій та навчальних закладів, що діють у сфері виробництва продуктів харчування, туризму та сталого розвитку регіонів, що проводилося в цільових регіонах проекту. Акцент було зроблено на ставлення респондентів до процедур сертифікації/ліцензування з точки зору їх тривалості та складності, гарантії безпеки та екологічності продукції, що пройшла процедуру сертифікації.

Додатково учасники зустрічі ознайомилися з державними сертифікаційними послугами в Україні та країнах ЄС. Представники цільових регіонів презентували освітні курси, інші сертифікаційні програми та технології, спрямовані як на збереження Карпатської кулінарної спадщини так і на дотримання існуючих стандартів у сфері харчування.

Заступник генерального директора ДП «Івано-Франківськдержстандартметрологія» Володимир Соколовський відзначив високий професійний рівень та практичне спрямування підготовлених фахівцями проекту програми сертифікації мережі та звіту за результатами опитування підприємств, громадських організацій та навчальних закладів. Представники контролюючих органів як з України, так і з країн ЄС, висловили бажання співпрацювати в підготовці програм добровільної сертифікацій, спрямованих на підвищення якості продуктів харчування та охорону місцевих кулінарних традицій

Наступними публічними заходами проекту, спрямованими на просування та збереження Карпатських кулінарних традицій, будуть міжнародний фестиваль Карпатської кулінарної спадщини (травень 2013) та Міжнародний конкурсу з кулінарної майстерності для навчальних закладів Карпатських країн (листопад 2013), що також відбудуться в Івано-Франківську





Леся, 28.03.2013 13:57



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини