Підсумки місячника боротьби з туберкульозом

Протягом березня проводились різні заходи в рамках місячника боротьби з туберкульозом, спрямовані на створення сприятливого суспільно-політичного середовища для успішної боротьби із цією інфекцією, покращення розуміння проблем, пов’язаних з туберкульозом серед чиновників, які приймають рішення на національному, регіональному та місце мову рівнях.
У рамках місячника проводився і Всесвітній день боротьби з туберкульозом, гасло якого цього року «Зупинити туберкульозу протягом мого життя!».
26 березня, як підсумок проведення місячника боротьби з туберкульозом, в обласному фтизіопульмоцентрі відбулася прес-конференція за участі першого заступника директора департаменту охорони здоров’я Миколи Олінійчука, заступника директора фтизіопульмонологічного центру Світлани Харченко, голови громадської організації «Товариство Червоно Хреста» Валерія Старченка, обласного позаштатного спеціаліста із формування  здорового способу життя Тамари Мислицької та АКСМ-координатора БФ «Розвиток України» в Івано-Франківській області   Василя Перепічки.
Як повідомив перший заступник директора департаменту охорони здоров’я Микола Олінійчук, – «смертність населення від туберкульозу посідає перше місце за рейтингом серед інших інфекційних хвороб і становить 80%. Останнім часом є ріст туберкульозу в Україні. Збільшення випадків захворюваності на туберкульоз є і в Івано-Франківській області, проте незначне».
Туберкульоз – це соціальна проблема, тому для її вирішення необхідно консолідувати зусилля всіх сил нашого суспільства. В Україні діє державна програма боротьби з туберкульозом, крім того, в Івано-Франківській області діє програма «Здоров’я населення Прикарпаття», яка теж включає заходи по боротьби з туберкульозом. Фтизіатрична служба нашої області скеровує свої сили на зниження та стабілізацію епідзахворюваності на туберкульоз.
Значних зусиль для подолання цієї недуги прикладає й фонд Ріната Ахметова «Розвиток України». За кошти фонду в Івано-Франківському фтизіопульмоцентрі відкрито баклабораторію  ІІІ рівня та встановлено діагностичну апаратуру ВАСТЕС, що дає можливість виявляти туберкульоз на ранніх стадіях через мікроскопію маска мокротиння.
В області на виконання Програми протидії захворюванню на туберкульоз фтизіатрична служба разом з лікувально-профілактичними закладами приділяє багато уваги вдосконаленню профілактичної протитуберкульозної роботи серед населення.
Щороку відмічається збільшення показника охоплення населення області профілактичними флюорографічними оглядами. Що стосується періоду проведення місячника, то тільки в цей час було оглянуто 37812 осіб та виявлено 74 випадки.
Основними причинами, що призвели до такого масштабного туберкульозу як в Україні, так і в області є низький рівень життя та соціальної культури, недостатнє й неякісне харчування значних прошарків населення, зростання безробітних.
Медики запевняють: що усі хворі, які вчасно звернулися до лікаря і строго дотримуються режиму лікування – будуть повністю вилікувані.

 Довідково: Симптоми туберкульозу:

  1. сухий кашель, що триває понад 2-3 тижні
  2. рясне потовиділення вночі
  3. слабкість
  4. безпричинна втрати ваги
  5. висока температура (38 градусів Цельсія і вище)

При вказаних симптомах негайно зверніться до лікаря!

Прес-центр ДОЗ ОДА

Леся, 26.03.2013 17:41



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини