Сплачували за навчання дитини – скористайтесь податковою знижкою

Громадянин, який у минулому році сплачував за своє навчання (середньо-професійне або вищу освіту) або навчання члена своєї сім'ї І-го ступеня споріднення (чоловік або дружина, діти), може скористатись податковою знижкою. Таке право надано лише платникам податку на доходи фізичних осіб, тобто тим громадянам, які отримують доходи у вигляді заробітної плати.

Податкова знижка - це сума витрат платника податку у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення загального річного оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати, одержаного за наслідками такого року. При цьому, загальна сума податкової знижки не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку.

До переліку документів, що підтверджують суми коштів сплачених за навчання входять квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, договір з навчальним закладом, довідка про отримані у звітному році доходи, документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім’ї І-го ступеня споріднення) тощо. Оригінали таких документів підлягають зберіганню платником податку протягом 1095 днів з дня подання декларації.

Для отримання такої знижки необхідно до 31 грудня 2013 року подати до ДПІ за місцем проживання річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Важливо знати, якщо до кінця 2013 року громадянин не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками 2012 року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

У минулому році жителями області подано 7915 декларацій з метою отримання права на податкову знижку за навчання. До повернення з бюджету задекларовано 7,1 млн.грн.

Дізнатися більше щодо порядку заповнення та подання податкової декларації про майновий стан і доходи Ви можете на офіційному веб-порталі ДПС України: www.sts.gov.ua  у  банері «Декларування громадянами майнового стану і доходів 2013».

Леся, 28.02.2013 08:43



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини