Політична криза в першу чергу влаштовує Партію регіонів - Арсеній Яценюк

Парламент не працює виключно через Партію регіонів, адже саме вона відмовляється виконувати українську Конституцію і голосувати особисто.
 
«Саме для Партії регіонів вигідна ситуація, коли один депутат голосує за десятьох», - заявляє голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.
 
На брифінгу у Верховній Раді 14 лютого він зазначив, що «політична криза в першу чергу влаштовує Партію регіонів».
 
«Вони мають плани щодо підвищення тарифів для населення на газ і електроенергію, що є передумовою для отримання кредиту МВФ. Але голосів у них на це не вистачає», - наголосив Арсеній Яценюк.
 
Він сказав, що парламентська криза пов’язана не просто з процедурою особистого голосування. «Мова не тільки про те, як технічно виконати Конституцію. А про те, що через те, що в парламенті не було процедури особистого голосування, Янукович так легко протягнув зміни до Конституції, закон про пенсійну реформу, закон про мови, про державний бюджет, де всі витрати йшли тільки на нього за рахунок народу України. Не зупинивши ситуацію з кнопкодавством, ми ніколи не відновимо політичну відповідальність членів парламенту і ніколи не зупинимо те, що відбувається у Верховній Раді: безвідповідальність, ховання за карткою, можливість того, щоб п’ять чи десять народних депутатів голосували практично за всю фракцію».
 
За його словами, всі так звані компромісні пропозиції від Партії регіонів «зводяться тільки до одного: дайте нам можливість, щоб в парламенті продовжувалось те саме кнопкодавство, яке було протягом останніх 20 років. Нам картки депутатів і кредитні картки набагато краще, ніж виконання української Конституції».
 
Єдиний правильний вихід з цієї ситуації знаходиться в руках персонально голови Верховної Ради: «Це підписання законного розпорядження щодо введення в експлуатацію системи «Рада-3» з сенсорною кнопкою. Так само, як свого часу колишній голова парламенту підписував розпорядження про введення взагалі електронної системи голосування».
 
Він нагадав, що Верховна Рада ніколи не приймала постанови про включення електронної системи голосування. «За 20 років діяльності парламенту жодної постанови про те, щоб у залі працювала електронна система, не голосувалось. Це завжди було рішення голови Верховної Ради».
 
Голова фракції «Батьківщина» також повідомив, що завтра відбудеться засідання голів фракцій із головою Верховної Ради. «Ми наполягали і наполягаємо - включіть кнопку. Якщо ні - значить тоді голосуємо, як передбачено Регламентом, а саме – голосуємо виключно руками. Якщо вас не влаштовує голосування руками – голосуємо персональними іменними бюлетенями», - підкреслив Арсеній Яценюк.
 
Відповідаючи на запитання, які кроки зробить опозиція, якщо представники більшості перехоплять ініціативу щодо блокування парламенту, Арсеній Яценюк наголосив. «Я не виключаю можливість силового перезахоплення трибуни».
Леся, 15.02.2013 09:07



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини