Томенко: Без офіційної екологічної експертизи не можна допускати видобутку нетрадиційного газу в Україні

Народні депутати України Микола Томенко, Арсен Аваков та Андрій Кожем’якін зареєстрували у Верховній Раді законопроект «Про введення тимчасової заборони (мораторію) на пошук, розвідку та видобування нетрадиційних вуглеводнів» (реєстр. № 2147).

Необхідність розгляду та ухвалення даного документу зумовлена потребою захистити природне середовище та екологічну безпеку в Україні, переконані народні депутати. 

Так, автори законопроекту наголошують на тому, що технологія видобутку сланцевого газу існує понад 100 років, проте, й нині питання екологічної безпеки застосування технології гідравлічних розривів пластів не досліджене у повному обсязі. Наявні екологічні дослідження, проведені міжнародними організаціями, свідчать про те, що видобуток природного газу з пластів сланцю супроводжується значними викидами в повітря парникових газів, забрудненням ґрунту та підземних та ґрунтових вод, спричиняє сейсмічну активність земної кори. 

Автори законопроекту зауважують, що антропогенне і техногенне навантаження на навколишнє природне середовище в Україні вже у кілька разів перевищує відповідні показники у розвинутих країнах світу. Практично всі поверхневі водні джерела і ґрунтові води забруднені, а стан земельних ресурсів України близький до критичного. 

«Фахівці-екологи доводять, що будь-яка діяльність щодо видобутку нетрадиційного газу методом гідравлічного розриву пластів призведе до невідворотних екологічних наслідків. Ризики забруднення величезні. Саме через них, наприклад, Франція, Ірландія та Болгарія заборонили видобуток сланцевого газу на своїх територіях, а, наприклад, у Великобританії, Канаді та США діють серйозні обмеження щодо такого видобутку», - зазначив один із авторів законопроекту Микола Томенко. 

Таким чином, небезпека видобутку нетрадиційного газу в Україні занадто серйозна. 

«А тому, допоки уряд України не надасть чіткої та офіційної інформації про те, які існують гарантії нешкідливості видобутку нетрадиційного газу для земель України, не надасть чітких розрахунків, які обсяги води будуть забиратися для такого видобутку з річок та підземних джерел і як буде утилізуватися використана вода, вкрай доцільно накласти мораторій на пошук, розвідку та видобування нетрадиційних вуглеводнів, щоб ще більше не нашкодити екології України», - переконаний Микола Томенко.

Леся, 05.02.2013 09:53



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини