В Івано-Франківську обговорили питання трансплантації людських органів

Нагадаємо, 17 листопада МОЗ передало у Раду законопроект, що дозволяє використовувати органи українців після їх смерті , якщо вони не написали відмови від цього при житті.

Чиновники пропонують відмовитися від обов'язкового узгодження громадян на трансплантацію їхніх органів після смерті. Якщо людина не написала за життя відмови, то після її смерті органи можуть вилучити.

В Івано-Франківську в зв’язку з цим відбувся  круглий стіл на тему трансплантації людських органів.

Як зазначають медики, сьогодні в українському суспільстві спостерігається протистояння щодо трансплантації органів померлих.

До обговорення цієї важливої теми повинні були залучитися не тільки медики, а й правоохоронні органи, представники духовенства та громадських організацій. Та, на жаль, вони круглий стіл не відвідали.

Вдалося почути тільки думку медиків, щодо питання трансплантації трупних органів.

Лікарі в основному підтримують ідею трансплантації органів померлих, бо, як стверджують вони, трансплантація органів дає можливість врятувати тисячі життів.

Як зазначив на засідання круглого столу Роман Мельник, перший заступник  начальника головного управління охорони здоров’я ОДА, суспільство наразі  не готове до сприйняття такої  думки з двох причин: можливість зловживання, або «чорної» трансплантації, і релігійних мотивів.  Та як повідомив він, більшість представників духовенства з розумінням  поставились до цього.

«А суспільство ще не готове. Для цього потрібно не місяць і навіть не два, а може навіть  рік», - сказав чиновник.

Крім соціального, є ще й інші  аспекти: відсутність  чіткої вертикалі управління, хронічне недофінансовування розвитку трансплантаційної служби, негативне ставлення ЗМІ до питання трансплантації через велику кількість кримінальних справ , пильна увага з боку правових органів.

За словами головного спеціаліста з хірургії  управління охорони здоров’я ОДА Володимира Пилипчука, на Україні проживає 894  особи з пересадженими органами. З них лише 117 трансплантованих в Україні. В основному – 90% - це – пересадки нирок від родинного живого донора.

У нашій  області, за словами головного спеціаліста з хірургії,  25 пацієнтів живуть з пересадженими органами: 22 з них з трансплантаційними  нирками, 3  - з печінкою. Ці люди по життєво  отримуватимуть імунодепресивну терапію, яка запобігає відторгненню трансплантованого органу.  Таке  лікування проводиться за державні кошти. Але воно в 3 - 4 рази дешевше, ніж, скажімо, гемодіаліз.  Крім того, після трансплантації людина з пересадженою ниркою вже не прив’язана  до клініки.

Як зазначили на засіданні, в Україні щорічно гинуть близько 3 тис людей, які б могли стати потенційними донорами, а хворі, що потребують пересадки, виїжджають до інших країн, насамперед, до Білорусі та Росії.  

 

Леся, 06.12.2012 10:25



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини