Якість молочних продуктів: як не труїти себе за власні гроші

14 вересня Івано-Франківському  прес-клубі обговорили «гарячу» тему: якість молокопродуктів у роздрібній та оптовій торгівлі Івано-Франківської області.

Найчастіше фальсифікують сир, масло і сметану, розповідає Юрій Чорнобривець, директор київського Інституту споживчих експертиз. Туди додають рослинні жири, зокрема - пальмову олію. Це роблять для того, щоб з малої кількості молока зробити якомога більше кінцевого продукту.

Пальмова олія  - це найбільш поширена добавка, яку використовують виробники в гонитві за прибутками. Вона входить  до складу майже всіх продуктів від згущеного молока та морозива до локшини швидкого приготування та чіпсів.

Вміст пальмової олії у деяких продуктах  інколи сягає 95%.

До речі, у всьому світі широкого використання пальмова олія набула у металургійній промисловості для змащування обладнання.

До прикладу, експерт показав баночку з пальмовою олією, яка їздить з ним по всій Україні і в будь-яку погоду.

«Воно не розтає навіть у спеку, пальмову олію розчиняє лише бензин. Це робить її практично непридатним для споживання у людському раціоні», -  розповів Юрій Чорнобривець

Це, фактично, дуже небезпечний канцероген. Його температура плавлення 54 градуси за Цельсієм, а температура нашого тіла – 36,5 градусів. Відповідно, в людському організмі пальмова олія практично не засвоюється. Це призводить до багатьох серцево-судинних, онкологічних, гастроентерологічних захворювань.

Директор Інституту експертиз вважає, що вона небезпечне ще й тим, що у людини розвивається ефект звикання.

«Пальмове масло посилює смак і людина до нього звикає», — говорить він

Іншим не менш популярним харчовим додатком є діоксид титану (Е-171), який виробники застосовують для досягнення «природньо-білого» кольору молокопродуктів.

Як зазначає експерт,  у всьому світі діоксид титану широко застосовується у виробництві лаків, фарб, паперу та пластмас. І лише в Україні, Росії та ще в деяких «третіх» країнах його легально додають у харчі.

На запитання чи можливо заборонити такі добавки, Юрій Чорнобривець впевнено відповів.

«Я думаю, що проблема виключно в законодавчій сфері. Хтось лобіює, щоб пальмову олію не заборонили в харчовій промисловості. Думаю, що це недобросовісні виробники. І громадськості потрібно давити на владу, щоб була ця заборона», – наголосив він.

Директор Інституту споживчих експертиз наостанок зауважив, що не треба тепер панічно боятися молочних продуктів.

За його висновками є три типи виробника: чесні (ті, що не додають до продуктів шкідливих добавок), напівчесні (ті, що додають, але вказують про це на етикетці) і нечесні (ті, що додають шкідливі добавки і не вказують про це на етикетці).

Юрій Чорнобривець запевняє, що в Україні насправді є чесні виробники молокопродуктів; ось чому варто довіряти дослідженням (тестам) незалежних організацій, що регулярно подають свою інформацію в республіканських та обласних ЗМІ

А ще дав кілька практичних порад, як у домашніх умовах відрізнити якісні молокопродукти від неякісних.

Вийміть з холодильника сметануякщо вона, постоявши в теплі, стала рідкою, перед вами — справжня сметана.

Справжнє масло, вийняте з холодильника, буде крихким і відразу намазати на хліб його важко, масло з пальмової олії, навіть з морозильної камери буде легко намазуватися на хліб.

 

Леся, 17.09.2012 11:14



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини