Батько померлої на операційному столі Юлії Чошко впевнений: непрофесійні дії медиків привели до загибелі його дочки

30 липня на операційному столі в Калуській ЦРЛ померла 23-річна мешканка району Юлія Чошко, яку оперував нібито п’яний лікар. Подія набула резонансу після того, як вийшов сюжет про смерть молодої матері на телеканалі IСTV. 
Напередодні Юлія Чошко прийшла у Калуську районну лікарню на планову операцію. Хірургічне втручання мало бути нескладним, і наступного дня пацієнтку обіцяли відпустити додому.

«Вона не мала ніяких хвороб. Лише скаргу на цю грижу. Була здорова дівчина, прийшла до них здоровими ногами, а з операційного ліжка вже не встала», - розповідає чоловік загиблої Ігор Чошко.

Лікарі повідомили, операція пройшла успішно, але жінка померла від внутрішньої кровотечі. У родичів інша версія. Вони вважають, що медики, які оперували Юлію, нібито були нетверезими.

Родичі кажуть, у розмові з ними лікарі, буцімто, не заперечували, що вживали алкоголь, але вже після операції. Привід для святкування був – ювілей у завідувача відділенням, який і оперував Юлю.

Свою версію того, що сталося, калуські медики  озвучили 2 серпня на прес-конференції для місцевих журналістів. За словами заступника головного лікаря Калуської ЦРЛ по медичній частині Наталія Кінаш, попередній висновок калуських лікарів такий: смерть настала внаслідок гострої крововтрати через розрив великої судини (розшаровуючої аневризми) у заочеревинному просторі, не пов’язана з нейрохірургічною операцією. Це перший нестандартний випадок при проведенні операцій з приводу грижі в Калуській ЦРЛ (а їх щороку планово робиться близько 200).

Сама ж Наталія Кінаш твердить, що того дня жодного факту, який би підтвердив вживання алкоголю медпрацівниками протягом робочого дня, зафіксовано не було. Та родичі ж померлої жінки наполягають, що від Ігоря Москалика (лікар що проводив операцію), якому в день операції виповнилося 50 років, тхнуло спиртним.

На підтримку колег, які надавали пацієнтці допомогу, виступили медичні працівники районної лікарні. Трудовий колектив Калуської ЦРЛ оприлюднив  відкритий лист, прийнятий на зборах. В якому йшлося про те, що медики висловлюють глибоке обурення щодо інформації поданої в ЗМІ. «Нас дивує і той факт, що члени родини спілкувалися з оперуючими лікарями до проведення оперативного втручання та не вбачали на той момент причини для відмови від проведення даної операції.

Щорічно через наші руки проходить до 25 тисяч пацієнтів, проводиться понад три тисячі операцій. Проте, є такі захворювання, коли навіть найвища лікарська майстерність безсила.

Нам усім дуже боляче й образливо, коли трагічний збіг обставин дає привід телеканалу IСTV та іншим засобам масової інформації до пошуку сенсації, а також без офіційних заключень, принижувати професійну, моральну і людську гідність наших медичних працівників», -  зазначили медичні працівники.

Влада також не залишилася осторонь.  Лікар, який фігурує у справі, є депутатом Калуської міської ради.

 Депутати гуманітарних комісій Калуської міської та районної рад прийняли два спільні звернення: до правоохоронців області та керівництва телеканалу IСTV. У зверненнях ідеться про негуманну поведінку міліціянтів та  журналістів під час розслідування та висвітлення події у Калуській ЦРЛ.

Та все ж, головне питання пив чи не пив Ігор Москалик та бригада медиків? Основним у цій справі є заява родичів про те, що лікар, який оперував, нібито, вживав спиртне. Як повідомив на прес-конференції  9 серпня керівник УМВС в Івано-Франківській області Василь Варцаба, перевірка на вміст алкоголю в крові лікаря, що оперував жінку не проводилося. Адже з часу інциденту до зацікавлення ним правоохоронних органів пройшло кілька діб. Тож аналіз крові не дав би жодних результатів.

Батько Юлії Чошко ж у своєму зверненні наполягає на тому, що відкритий  лист калуських медпрацівників «брехливий і цинічний».

«Мене дуже дивує, що ці черстві і бездушні «особи» у відкритому листі і зверненнях, замість хоча б висловити елементарне людське співчуття нашому горю, - так ряно намагаються відбілити себе та своїх колег. Краще б помовчали!», - пише він. 

«Знаходячись у нейрохірургічному відділенні, ми бачили як у кабінет до завідуючого Москалика І. Т. зайшла велика група медпрацівників із квітами та подарунками і від людей ми дізнались, що в нього 50-ти літній ювілей. Знаходились вони в кабінеті не менше півгодини, - розповідає батько, - ми були впевнені, що операцію проведе інший лікар Притуляк О. І.» Як стверджує батько, проте що операцію проводить Москалик І. Т. вони дізналися тільки після того, як знайома, мед працівниця цього відділення, повідомила, що  Москалик І. Т. зробив розріз, рана кровоточить, її висушують й зараз будуть проводити операцію. « Я запитав її, а де Притуляк О. І., на що вона відповіла, що їй не відомо. Я категорично стверджую, що тільки в цей момент ми дізнались, що операцію проводить Москалик І. Т., але було вже пізно. Десь через годину з операційної вийшов Москалик І. Т. й проходячи повз нас кинув: «Операція пройшла успішно» і пішов до себе», — говориться у відкритому листі.

«Я хочу запитати Притуляка Дениса, чи його так звані «моральні і християнсько-етичні принципи», про які він заявляє у телекамеру дозволять йому підтвердити вказані події, учасником яких він був? Я хочу запитати «свідомо-активну» калушанку Лесю Кирилович, яка «випадково» опинилась в лікарні і дає коментарі на телекамеру. Може, Москалик І. Т. хороший лікар і, може, врятував не одне життя – честь йому і хвала за те, АЛЕ ЧОМУ ВІН САМОВІЛЬНО БЕЗ НАШОГО ВІДОМА І ЗГОДИ У СВІЙ 50-ТИ ЛІТНІЙ ЮВІЛЕЙ, ПІСЛЯ ТРИВАЛОГО ПРИЙОМУ ПОЗДОРОВЛЕНЬ, НЕ ПОСТАВИВШИ НАС ДО ВІДОМА, ПІШОВ ОПЕРУВАТИ МОЮ ДОЧКУ і тільки не менше ніж через одну годину після закінчення ним операції намагався надати їй меддопомогу але було вже пізно?
Було б чесно зі сторони Л. Кирилович признатись, що вона являється депутатом міської ради і прийшла захищати своїх колег-депутатів – Москалика І. Т. й Притуляка О. І., а не нас виборців. Це її право, але, по крайній мірі, треба бути чесним до кінця. Я і не чекав почути від них хоча б прості слова співчуття.»,
- пише батько Юлії.

«Згідно акту дослідження крові, яка була відібрана в нерозривному зв’язку зразу ж після операції під час роботи слідчо-оперативної групи на місці події у оперуючого лікаря, в останнього було виявлено 2,12 проміле алкоголю. Буду вважати, що він не зрозумів подану своїми підлеглими інформацію та своїми словами хотів заспокоїти громадську думку», - повідомляє у своєму листі батько.

За розслідування випадку взялася обласна прокуратура. За результатами перевірки порушено кримінальну справу за ч. 1 ст.140 «Невиконання чи неналежне виконання медичним працівником своїх професійних обов’язків, якщо це спричинило тяжкі наслідки для хворого» Кримінального кодексу України.

Калуська ЦРЛ, була прикладом для всіх медичних закладів області, а в результаті навіть жителі Калущини перестали довіряти своїм медикам. 

Леся, 21.08.2012 09:47



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини