Журналісти назвали ворогів ЗМІ

26 грудня прикарпатські журналісти оголосили список ворогів ЗМІ 2011 року. У нього потрапили відомі люди Івано-Франківської області, які на думку представників медіа перешкоджають виконанню ними професійних обов’язків. Переможцю журналісти подарували гарбуза.

Варто сказати, що задум з’явився кілька місяців тому, після того, як депутат обласної ради Ярослав Ткачівський в одній із газет, засновником якої є Івано-Франківська обласна рада, образив журналіста Сергія Білого. Таким способом представники ЗМІ вирішили захищатися, а також — і вказати публічним людям на неприпустимість втручання у журналістську діяльність, перешкоджання такій діяльності і засудження оціночних суджень.

Кілька місяців у соцмережі представники ЗМІ оголошували претендентів та голосували за них. У список, зокрема, потрапили:

Ярослав Ткачівський, депутат Івано-Франківської облради) — за те, що публічно образив журналіста;

Ігор Насалик, міський голова Калуша — за нападки у травні 2011 року на журналістів місцевої газети;

 Микола Палійчук, екс-голова Івано-Франківської ОДА — за те, що відмовив дати журналісту дати інтерв'ю через те, що йому не сподобалися запитання;

— Богдан Остафійчук, ректор Прикарпатського університету — за неадекватну реакцію на появу журналістів на засіданні вченої ради;

— Петро Стрембіцький, голова Галицької районної ради — з метою тиску на журналістів скоротив на чверть розмір річної дотації місцевій газети.

Після голосування журналісти визнали ворогом медіа Богдана Остафійчука. Друге місце посів Ярослав Ткачівський, а на третьому опинилися Ігор Насалик та Микола Палійчук (вони отримали однакову кількість голосів).

Як зауважує один із ініціаторів створеної ініціативи Сергій Білий, створення групи та рейтингу ворогів медіа спрямовані на захист своїх прав і законних інтересів журналістів, привернення уваги до фактів безпідставних нападів на ЗМІ та окремих журналістів з боку чиновників, бізнесменів, політиків та інших публічних осіб, вчинення ними образ, погроз у бік репортерів та безпідставної відмови у наданні інформації.

«Список прикарпатських ворогів медіа — це, насамперед, інформаційна акція, покликана поінформувати людей про те, що у представників засобів масової інформації до них є певні претензії, — вважає Сергій Білий. — Ми хочемо дати їм можливість усвідомити негативний характер їхніх дій, привернути увагу до наявної проблеми».

Створення списку ворогів — це лише один із етапів акції. Наразі обговорюється ідея, щоб у наступному році номінувати не тільки ворогів, а і друзів медіа. Тобто тих, хто адекватно сприймає критику і не йде на конфлікти із медіа, розуміючи, що журналісти всього лише виконують свою роботу.

 

 

Леся, 26.12.2011 17:26



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини