У Івано-Франківській області вшанують главу УГКЦ кардинала Любачівського

У Долинському районі Івано-Франківської області розпочались підготовчі роботи з вшанування пам’яті глави Української Греко-Католицької церкви – кардинала Мирослава Івана Любачівського. Як інформує репортер MALAKAVA, воно пройде 24 червня.

Відділ освіти передав матеріали-представлення Івано-Франківському інституту післядипломної педагогічної освіти для подальшого подання рекомендацій Національному Банку України про виготовлення монети із зображенням Владики.

Планується відремонтувати дорогу, що веде до будинку, де народився архієпископ, встановити меморіальну дошку з барельєфом Владики. Три тисячі гривень на її виготовлення вже пожертвував вчитель Долинського фізико-математичного ліцею Мирослав Гаразд.

Організацію та координацію робіт здійснює районне товариство охорони пам’яток історії та культури.

Нагадаємо, Блаженніший Мирослав Іван Любачівський, Верховний Архиєпископ і Кардинал (1984-2000). Народився і виріс у Західній Україні, три роки навчався у Львові в Греко-Католицькій Духовній Семінарії, попередниці сьогоднішньої Львівської Богословської Академії. Здобуваючи освіту за кордоном, довгі роки не міг повернутися на окуповану радянськими військами батьківщину. Був священиком в американській діаспорі; у 1979 році призначений Митрополитом УГКЦ у Філадельфії, а у 1984 обраний Верховним Архиєпископом Української Греко-Католицької Церкви.

Після повернення до Львова 30 березня 1991 року Блаженніший Мирослав Іван очолив відродження Української Греко-Католицької Церкви в Україні. Уже через п´ять років, як пастир семи мільйонів вірних, опинився у непростій ситуації. Перед ним постало величезне завдання, яке вимагало щоденнної праці, а саме: духовно оновити понівечену Церкву, зняти напругу у взаєминах із православними, відбудовувати різні церковні інституції, вирішувати потреби священства, налагодити зв´язки із представниками влади і виправдати сподівання активних мирян.

У 1995 році він захворів на запалення легенів, що серйозно вплинуло на його здоров´я. Наступного року, з огляду на його важкий стан, Синод Єпископів УГКЦ обрав Владику Любомира (Гузара) єпископом-помічником Глави Української Греко-Католицької Церкви. Після смерті кардинала Любачівського 14 грудня 2000 року тисячі вірних прийшли віддати йому останню шану.
old_editor, 12.03.2008 00:24



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини