ЗМІ: Україна може підвищити тарифи на електроенергію для населення в чотири рази

До червня 2012 року згідно з програмою економічних реформ Віктора Януковича тариф на електроенергію для населення має зрости в чотири рази, пише газета Экономические известия.

Голова Міненерговугілля Юрій Бойко вже знає, куди підуть додаткові кошти, зібрані з населення країни.

Нацкомісія регулювання електроенергетики підвищила тарифи на електрику для побутових споживачів з 1 квітня цього року на 15%. Це вже друге підвищення розцінок на кіловат-годину, починаючи з 2011 року.

НКРЕ з 1 лютого вже підвищувала ціну електроенергії на 30% для населення, що використовує понад 150 кіловат-годин на місяць у будинках без електроплит і понад 250 кіловат-годин - в будинках з електроплитами і електрообігрівальними приладами.

Цього разу 15%-ве підвищення торкнулося споживачів обох груп на весь обсяг використовуваної електрики. Зокрема, тариф на кіловат-годину для абонентів без електроплит на обсяг споживання до 150 МВт складе 28,02 копійки в містах і 25,92 копійки - в селах. Відповідно - понад 150 МВт - 36,48 і 33,72 копійки. Для населення з електроплитами і електрообігрівальними установками вартість кіловат-години складе 21,54 копійки на обсяг споживаної електроенергії до 250 кіловат-годин і 28,02 копійки - понад 250 кіловат-годин.

Втім, подорожчання електрики на 15% - далеко не межа. За даними НКРЕ, на 1 березня цього року населення оплачувало лише 25,65% фактичної собівартості електроенергії, рівень якої для побутового сектора становить близько 1 гривні за кіловат-годину. Різниця у 74,35% покривалася промисловими, сільськогосподарськими, бюджетними та іншими споживачами, незважаючи на те, що загальні витрати на виробництво, передачу та постачання електрики тому ж промисловому сектору набагато нижчі, ніж населенню.

Вітчизняна електрика в Європі неконкурентоспроможна, що і підтвердило торішнє призупинення експорту електроенергії на Захід. Втім, відповідно до плану-графіку виконання президентської програми економічних реформ на 2010-14 рр.., практика перехресного субсидування в енергоринку повинна бути повністю ліквідована до червня 2012 року з паралельним впровадженням механізму адресної допомоги малозабезпеченим громадянам. Це означає, що для виконання програми Януковича ціну кіловат-години для українських громадян за рік з невеликим доведеться підвищити проти нинішнього тарифу в чотири рази.

Леся, 18.03.2011 17:40



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини