Опозиційний уряд: Влада відмовляється виконувати свої соціальні зобов’язання перед людьми

Опозиційний уряд вимагає від уряду Азарова та президента оприлюднити реальний показник інфляції в Україні, який, за підрахунками спеціалістів, складає 42%.
 
Таке рішення було ухвалене під час сьогоднішнього засідання опозиційного уряду.

Опозиційний уряд також зареєстрував проект постанови про прийняття за основу проекту Закону України «Про індексацію пенсій, заробітних плат та соціальних виплат на рівень інфляції» та наполягає на його терміновому ухваленні, повідомив прем’єр-міністр опозиційного уряду Сергій Соболєв.

Водночас міністр фінансів опозиційного уряду Андрій Сенченко заявив, що уряд та президент вже більше року приховують від громадян реальний показник інфляції, бо влада не зацікавлена його оприлюднювати через те, що всі обов'язкові соціальні виплати потрібно буде проіндексовувати на рівень інфляції, який, за підрахунками експертів, складає 42%.

Сенченко також вважає, що у держави є кошти для індексації зарплат, пенсій, стипендій та допомоги малозабезпеченим, зокрема, це 10 млрд. грн. від приватизації «Укртелекому».

У пояснювальній записці до законопроекту, зареєстрованого членами опозиційного уряду, зазначається, що державна «антиінфляційна» політика нової влади, як то: підняття ціни на газ для населення, масова емісія державних цінних паперів, безвідповідальність перед людьми, підвищення цін на продукти харчування, призводить до масового зубожіння населення.

В документі наголошується, що фактичний індекс споживчих цін у грудні 2010 року склав 142,3% до грудня 2009 року проти 109,1%, офіційно оприлюднених Держкомстатом.

Автори законопроекту зазначають, що співставивши інфляцію із розміром середньомісячної номінальної заробітної плати у відповідному періоді, встановили, що у грудні 2009 року частка продовольчого кошику складала 32,3%, а у грудні 2010 року - вже 57,3% середньої зарплати українців, хоча сама номінальна середньомісячна зарплата (за даними Держкомстату) збільшилась на 20%.

«Ціни зростають на найбільш соціально-значимі продукти, що перш за все вражає пенсіонерів, інвалідів, бюджетників та інші категорії громадян», - кажуть члени опозиційного уряду.

Проект закону розроблено з метою індексування пенсій, заробітних плат та соціальних виплат відповідно до реального рівня інфляції, який на сьогодні становить 42%, а також забезпечення соціальних гарантій громадян, підтримки їх належного життєвого рівня.

Згідно із законопроектом, індексації підлягатимуть грошові доходи, які одержують громадяни в гривнях на території України і не мають разового характеру: пенсії (з урахуванням надбавок, доплат, підвищень до пенсій, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги на прожиття, щомісячної державної грошової допомоги та компенсаційних виплат); соціальна допомога (сім'ям з дітьми, з безробіття, тимчасової непрацездатності тощо); стипендії; оплата праці (грошове забезпечення); суми відшкодування шкоди, заподіяної працівникові каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, а також суми, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника; грошова компенсація при поновленні на роботі; інші виплати, якщо відповідно до законодавства вони провадяться із середньої зарплати.
Леся, 18.03.2011 09:33



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини